KONINGSDONK

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Gent
Bouwjaar
2016
Bouwpartners
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

De woning houdt een oogje in het zeil op de Gentbrugse Meersen. Elk van de 7 slaapkamers krijgt een zicht op buiten en de leefruimtes krullen zich rond het koele hart van de woning. De bewoners kunnen zich daardoor vrijuit mee bewegen met de zon op elk moment van de dag.

Een woning voor nieuw samengesteld gezin met 6 kinderen, dus met 7 slaapkamers, vind je niet overal. Het oog viel op een oude boomgaard rond een bouwvallige boerderij met zicht op de Gentbrugse Meersen. De afweging tussen een ingrijpende renovatie van de boerderij en een vernieuwbouw op die locatie evolueerde tot een nieuwbouwwoning in tweede bouwlijn. Het bleek een win-win: de bestaande boerderij-volumes worden nu benut als berging. De compacte en goed geïsoleerde woning op maat kreeg een zalig zicht op de natuur. Als eyecatcher is er het grote raam van de ouderslaapkamer. Met zicht op de meersen is het er zalig genieten van elke mooie zonsopgang.

Het ontwerp bestaat uit een eenvoudige draagstructuur met centraal de inkom, circulatie en technieken, en uiteraard de keuken en badkamer. Op het gelijkvloers kreeg de leefruimte met zithoek en hobbyruimte aan de westzijde zicht op de oude boomgaard. De leefruimte met eetplaats en bureau aan de oostzijde heeft dan weer het zicht op de Gentbrugse Meersen. Als je wil, draai je mee met de zon. Op de verdieping zijn de 7 slaapkamers makkelijk aanpasbaar naar eventueel minder en grotere slaapkamers, zodat de woning mee kan evolueren met de bewoners. Hoe flexibeler het plan van de woning (met de juiste positie van de niet-dragende wanden), hoe langer de levensduur van de woning. Ook dat is duurzaam.

Het compacte volume heeft een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil: 16cm PUR in de wanden en op het dak, 12cm PUR in de vloer, 3-voudige beglazing (gem. Uw 1.07 W/m2K) met screens waar nodig en een luchtdichting van 1.50 m3/h.m2. In de kleine berging lukte het (net) om alle technieken een plaats te geven: een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een CV-ketel met zonneboiler, omvormer voor de zonnepanelen, elektriciteitsbord,… Door de super-zonwerende beglazing vormen de grote ramen op het gelijkvloers geen probleem voor het zomercomfort. Het eindresultaat mag er zijn: een BEN-woning met een E-peil van E10 en een K-peil van K30.

’s Avonds vormt de houtkachel voor een centrum van het gezin. Deze houtkachel warmt een waterspiraal op zodat meer dan de helft van de warmte die anders door de schouw verdwijnt, opgeslagen wordt in het warmwatervat, ideaal om de ochtend nadien dit warm water door de vloerverwarming te sturen. Duurzaam het sanitair warm water opwekken is in een groot gezin niet onbelangrijk: jawel, 8 douchebeurten elke ochtend. Dit start met een warmwaterbuffervat van 500 liter. Via de zonnecollectoren wordt de zonnewarmte in de zomer opgeslagen. De houtkachel doet in de winter haar deel. Door gebruik te maken van een koperen dubbelwandige douche-afvoer (een douche-warmteterugwinning of DWTW) kan ook 2/3 van de warmte van het douchewater gerecupereerd worden.

Compact en energiezuinig wonen met een groot gezin: omdat het kan! Tel daarbij nog de milieuvriendelijke tuin, dan kom je dicht bij een aards paradijs!