Laag-energie nieuwbouwwoning in houtskelet

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Ternat
Bouwjaar
2014-2016
Opdrachtgever
Particulier
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

Deze houtskelet nieuwbouwwoning in landelijke omgeving voldoet aan de principes van een BEN-woning.

Om aan de stedenbouwkundige voorschriften te voldoen, mocht de kroonlijsthoogte aan voor-en achtergevel niet meer dan 4.50m bedragen. Om toch meer ruimte op de verdieping te creëren werd het dak langs de open rechtergevel omhoog getrokken. Hierdoor ontstaat een speels ontwerp van de verschillende dakvlakken. De raamopeningen werden gekozen i.f.v. de oriëntatie om maximale zonnewinsten te bekomen.De landelijke omgeving wordt gekaderd d.m.v. de grote raamopeningen. De verdiepingen worden volledig opgetrokken in houtskeletbouw en ingeblazen met cellulose. De gevelbekleding bestaat uit FSC-gelabelde Ayous,die op natuurlijke wijze vergrijst.

Verschillende stappen werden ondernomen om te voldoen aan een bijna-energie-neutrale woning. We bereikten een E-peil 29 en een K-peil 22.
Stap 1: vermogen voor verwarming beperken
Hoge compactheid. Passieve isolatiepakketten en buitenschrijnwerk. Grote zonnewinsten door gunstige oriëntatie. Goede luchtdichtheid. Ventilatiesysteem D met hoog rendement warmteterugwinning en zuinige ventilatoren.

Stap  2: verantwoorde energieopwekking
Geothermische warmtepomp. Zonneboiler. PV-panelen. Vloerverwarming op lage temperatuur. Houtkachel.

Onze eerste focus is altijd om het vermogen voor verwarming zoveel te beperken.
Dankzij het grote inwendige volume en simpele geometrie haalt de woning een relatief hoge compactheid. De transmissieverliezen worden beperkt met passieve isolatiepakketten en drievoudige beglazing en een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning zorgt voor beperkte ventilatieverliezen. Voor de luchtdichtheid zal gestreefd worden naar 1 m³/hm². Dit alles zorgt ervoor dat het nodige vermogen voor verwarming relatief beperkt blijft. De resterende warmtevraag wordt opgevangen met een geothermische warmtepomp en een houtkachel die instaat voor de grootste koude pieken in de winter.