Lage energiewoning Herentals

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, herentals
Bouwjaar
2015
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
Opgeleverd

Twee als het ware in elkaar geschoven volumes met afwerking in gevelsteen vormen één brede eengezinswoning. Subtiele, zuivere details in combinatie met warme en eerlijke materialen, geven deze laag-energiewoning een bijzondere charme.

De breedte van de gevel van deze woning, in relatie tot het brede perceel,  wordt  benadrukt  door  het  effect  van  de  lange,  smalle gevelsteen die in wild verband verlijmd werd.  De woning vormt een zuiver volume waar het lagere volume van de carport als het ware werd ingeschoven.  De tonaliteit van de gebruikte materialen straalt rust en warmte uit en versterken de sobere uitdrukking van de woning.  De dieptewerking van de ramen versterkt het massieve en specifieke karakter van de buitenschil.

Vooraan is de woning omwille van de privacy meer gesloten, zonder een onvriendelijk of strenge indruk te geven.  De achterzijde is ruim opengewerkt om een verbinding te maken met de parktuin, zonder de intimiteit van het binnenleven op te geven.  De luifel zorgt voor een natuurlijke beschaduwing.

Het grondplan  bestaat  uit  een  zuivere  circulatie  waarbij  de verschillende ruimtes en functies elk hun eigen beleving hebben.  Verschillende  assen  en  zichtlijnen  doorkruisen  de  woning, versterkt door de lichtinval en zichtpunten.  Doorgedreven subtiele detailleringen houden het ontwerp puur en brengen in de woning de nodige menselijkheid, warmte en rust.Het compacte volume van deze laag-energiewoning in combinatie met de doorgedreven isolatieschil en de toepassing van 3-voudig glas in het buitenschrijnwerk resulteren in een zeer laag K-peil.

Dankzij de oriëntatie van de ruimtes wordt optimaal gebruik gemaakt van  de  beschikbare  zonnewarmte,  terwijl  de  overstekende  luifel functioneert als geïntegreerde zonnewering voor beschaduwing in de zomermaanden. Voor de ventilatie werd gekozen voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie met hoog rendement.