Massief houtbouwsysteem verlaagt aanzienlijk CO2-uitstoot

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Deinze
Bouwjaar
2019
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
In uitvoering

Dit uniek, bijna energieneutraal en CO2-arm project werd door Van Houtven van A tot Z ontworpen en gerealiseerd volgens het principe van Design & Build.

De vzw Ter Wilgen Fonds beschikte in Deinze over twee naast elkaar gelegen alleenstaande woningen die niet langer aan de huidige leefnormen beantwoordden en dus niet langer verhuurd konden worden. Op zoek naar een oplossing om deze twee panden te herbestemmen, kwam de vzw bij Van Houtven terecht. Een diepgaand en transparant gesprek later werd beslist een haalbaarheidsstudie te laten doen met kosten/baten-analyse. Van Houtven nam vervolgens een architectenbureau onder de arm om een Design & Build-voorstel uit te werken op maat van de vzw.

Functie van het gebouw en visie

  • 7 wooneenheden

  • Architectuur

    • Gelijkvloers bleef bestaand in traditioneel metselwerk waar er 2 verdiepingen op gebouwd werden in houtmassiefbouw

  • Technieken en materialen

    • Verwarming: Centrale gaswandketel met satelieten in elk appartement die instaat voor verdeling van de warmte naar de radiatoren en de productie van warm water.

    • Ventilatie: Systeem D

    • Zonnepanelen per appartement.