Nul-energie appartementsgebouw in Hoogstraten

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Hoogstraten
Bouwjaar
2010
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Volledig energie-neutraal en architecturaal interessant woonproject

Situering

Dit appartemensgebouw in een woongebied in het centrum van Hoogstraten is opgevat als een cylindrisch volume om optimaal de passieve bezonning te kunnen benutten voor de verwarming van het gebouw. De constructie werd gebouwd volgens de passiefnorm, maar mede dankzij de plaatsing van PV-panelen is dit appartementsgebouw bovendien volledig energie-neutraal.
 

Programma 

Op vraag van de bouwheer werd het gebouw opgevat als een cylindrisch volume (althans naar de oost, zuid en west kant) dit om optimaal de passieve bezonning te kunnen benutten voor de verwarming van het gebouw. De technische functies en circulatie werden ondergebracht aan de noordzijde van het gebouw. Om aan de bouwvoorschriften te voldoen, penetreert de cylinder een dakvolume, zodat het uitzicht correspondeerd met een dakkapel, maar in het woonvolume alle vloeroppervlakte volop kan worden benut. Het zadeldak is opgevat als een lichte stalen structuur 'bekleed' met PV-panelen.
 
De appartementen werden opgebouwd uit een betonnen hoofdskelet, dat verder werd uitgewerkt met houtskelet invulwanden. Door gebruik van bepleistering op houtwolplaten, gemonteerd op de houtskeletwanden, konden op een eenvoudige manier zeer grote isolatiediktes worden toegepast. O.a. deze grote isolatiediktes, de hoge compactheid van het gebouw en de uitstekende luchtdichtingsresulaten (n50 = 0,2) zorgden voor een zeer energiezuinig gebouw. De resterende energievraag werd ruimschoots opgevangen met PV-panelen.