Nulenergie kangoeroewoning met woonzorgfunctie

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Herent
Bouwjaar
2008
Opdrachtgever
Particulier
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Geprefabriceerd
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Door de combinatie van ecologische maatregelen werkt de woning zelfvoorzienend en voldoet deze aan de passiefhuis-standaard.

Dit project is gelegen op een zuidgericht, halfopen perceel in een rustige omgeving in Herent. Het doet dienst als kinderdagverblijf en is tevens een kangoeroewoning waarbij naast de woonruimte van de bouwheer een extra studentenkamer wordt voorzien.

Op bio-ecologisch vlak is dit huis uitstekend geconcipieerd: er zitten geen chemisch verwerkte isolatiematerialen in -zelfs in de vloer-, de houtstructuur is niet behandeld, er werd zo veel mogelijk rekening gehouden om te bouwen met nagroeibare materialen die ook sowieso na afbraak terug in de natuur afgebroken kunnen worden.

Door de combinatie van ecologische maatregelen werkt de woning zelfvoorzienend en voldoet deze aan de passiefhuis-standaard. De aannemer, OHS uit Duitsland was de ideale partner om dit project op een korte termijn in orde te krijgen. Prefab bio-ecologische passiefhuiselementen hebben dit gebouw regen en winddicht gemaakt in twee weken tijd.

Daarnaast is het project aangepast aan de noden van de mindervalide gebruiker. Het is een totaalconcept waarbij toegankelijkheid één van de belangrijkste aandachtspunten was. Het meubilair is op maat ontworpen en daarnaast wordt ook een huislift voorzien.

Stap 1: vermogen voor verwarming beperken
Hoge compactheid. Passieve isolatiepakketten en buitenschrijnwerk. Grote zonnewinsten door gunstige oriëntatie. Goede luchtdichtheid. Ventilatiesysteem D met warmteterugwinning.

Stap  2: verantwoorde energieopwekking
Geothermische warmtepomp. Zonneboiler. PV-panelen. Vloerverwarming op lage temperatuur.

Netto bewoonbare oppervlakte: 502 m²
Ventilatiesysteem: Systeem D met warmteterugwinning 
Verwarmingssysteem en productie sanitair warm water: Warmtepomp
Toepassing hernieuwbare energie: Warmtepomp, Zonne-thermisch energiesysteem, PV-panelen
E-peil: -7
K-peil: 14