Nulenergie kantoor TERMOTE

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, NEVELE
Bouwjaar
2012
Bouwpartners
Opdrachtgever
Ecopuur
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Passief-/nulenergie-kantoor met magazijn; gebouwd dmv een hybride structuur.

Omschrijving

Situering

In 2010 groeide bij de opdrachtgever de nood aan een nieuwe bedrijfslocatie. Het toenmalige bureel en magazijn lagen niet op 1 locatie. Zowel de burelen als het magazijn konden de groei van het bedrijf niet volgen en waren dus veel te klein geworden. Aangezien alles gehuurd werd, was het niet mogelijk om technische verwachtingen in te lossen (ecologisch, ergonomisch). De gebouwen straalden de bedrijfsfilosofie niet uit, noch naar eigen personeelsleden, noch naar derden.

Programma

In dit project wordt in belangrijke mate gewerkt aan een technologie-transfer (valorisatie); ten dienste van de maatschappij:

  • er is een boek gepland waarin het hele procesverloop staat beschreven;
  • er zijn diverse studiedagen ingepland ter gebouw-demonstratie;
  • het project neemt deel aan het VITO/WTCB/DUWOBO netwerk inzake voorbeeldprojecten “duurzaam bouwen”;
  • er wordt gestreefd naar een passief-certificaat, een VIBE en VALIDEO-label,… er is een meetcampagne/monitoring opgezet, ter evaluatie van de werkelijke prestaties;

Het gebouw is méér dan een kantoor met magazijn. Het zal zich onderscheiden. Niet alleen inzake benadering/logistiek, duurzaamheid… doch eveneens qua voorkomen. Uiterlijk wordt het magazijn letterlijk in het groen gedoopt; door een integrale natuur-bekleding met “wilde wingerd”. De natuurlijke tuinaanleg zal het zacht karakter van het gebouw ondersteunen/versterken.

Structuur

Het betreft een door het architecten- en studiebureau denc!-studio ontworpen passief/nulenergie-kantoor gebouw: compact gebouwd, doorgedreven isolatie, elektrisch gestuurde zonnewering (lamellen - minder verlies zonlicht), driedubbele beglazing, schrijnwerk passief standaard met 3voudige beglazing,…

Het gebouw werd in een hybride structuur opgebouwd: massieve metselwerk wanden en gewelven (zonder verlaagde plafonds ifv thermische inertie) & houtskelet cassette wanden als voorzetgevels. Basiscomponenten zijn de ventilatie met regeneratieve energiewisselaar en warmtepomp (met passieve koeling). Zonnepanelen op dak magazijn en kantoor (apart gemonitord om rendementsverschil te meten op groendak) en een zonnecollector met vacuümbuizen (zo/zw gericht), via recirculatieleiding gekoppeld aan de warmtepomp voor sanitair warm water (behoefte-reductie door oa kranen met optisch oog, spaardouchekoppen,…) en (na)verwarming. Verlichting via energiezuinige armaturen met een zo laag mogelijke warmteproductie (LED waar mogelijk), geschakeld op aanwezigheid- en daglichtmeting. Ifv lichtrendement werden verder de reflectiecoëfficiënten der wanden geoptimaliseerd. Lift met een volledige stand-bye modus (geen energieverbruik) en terugwinning van de kinetische rem-energie. Verluchting van de liftschacht gebeurt dmv een automatisch gestuurde “luchtdichte verluchtingsklep”. Recirculatie dampkap, alsook interne recirculatie afvoer centrale stofzuiginstallatie. Lightcatchers (veelvuldig AWARD-winnaar) op het dak van het magazijn maximaliseren via een met de zon meedraaiende spiegel het invallende daglicht. Tot slot worden energieverbuik en –opbrengsten in de tijd op elkaar afgestemd via het intra smart grid (gemonitord via digitale interface). Zo worden de keukentoestellen (vaatwasser, wasmachine en droogkast) pas ingeschakeld als er overproductie is op de zonne-installatie. Ook de laadpalen elektrische voertuigen en de warmtepomp worden in dit systeem geïntegreerd.

Valorisatie gebeurt door samenwerkingen VITO/WTCB en de publicatie van een draai-bouwboek. 

EXTRA

Klik hier voor extra informatie en beelden.