Passief notariaat in Beveren

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Beveren
Bouwjaar
2011
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Dit notariskantoor uit Beveren koos resoluut voor een architecturaal visitekaartje. De nieuwe passiefbouw straalt moderniteit, klantvriendelijkheid en excellentie uit. Troeven die nog eens extra benadrukt worden door een mooie gevelbekleding in thermisch behandeld beuken.

Situering

Het pand is gelegen aan een uiterst drukke gewestweg vlak tegen het centrum van de gemeente Beveren. De voorzijde zorgde dan ook voor een ideale bereikbaarheid en de mogelijkheid om de parkeerplaats een niet storende plek te geven.

Aan de achterzijde kijkt men over een schapenweide naar een uiterst mooi weidelandschap. De contrasten worden in heel het gebouw ervaren en verder geaccentueerd door de open en gesloten gevels.

Programma

  • Kelderverdieping met archief- en technische ruimteruimte binnen de warme schil.
  • Open gelijkvloers met ontvangstbalie, grote werkruimte, kitchinette, sanitair, verticale circulatie, wachtruimte
  • Gesloten verdieping met grote vergaderruimte, kleine vergaderruimte, wachtplaats en kantoor notaris

Overzicht van de werken

  • Een betonnen kelder binnen de warme schil. De kelder is dus volledig ingesloten in een isolatielaag.
  • Het gebouw is voorzien van een lift.
  • Een massieve kern in betonsteen en betonplaten zorgen voor een grotere warmteopname. Gecombineerd met een warmtepomp met diepteboring en betonkernactivering geeft dit de nodige koeling voor het kantoor.
  • De buitenschil is opgebouwd uit een zwaar geisoleerde houtstructuur die zwevend aan de betonnen structuur wordt opgehangen. Aan de schuine achterzijde is een vaste zonnewering aangebracht die nooit het uitzicht belemmert maar de zon in de zomer tegenhoudt en zodoende meehelpt om oververhitting te voorkomen.
  • Het dak is uitgevoerd in een witte, reflecterende dakbedekking.
  • Een daklicht is uitgevoerd om in het midden van het project eveneens voldoende licht te verkrijgen.

Architectuur: op vraag van de klant      

De bouwheer wilde een ontwerp dat streeft naar maximale efficiëntie en klantvriendelijkheid. Zijn notariaat moet een discrete excellentie uitstralen. Hij ziet in de architecturale vormgeving een ideale en efficiënte manier om zijn moderne visie op de toekomst van het notarisberoep te ondersteunen.

Symbolische architectuur

Het ontwerp staat in het teken van laagdrempelige publieke dienstverlening. Daarom werd het gebouw letterlijk en figuurlijk open getrokken naar het publiek door op het gelijkvloers de gevel volledig in raampartijen uit voeren.

Eens binnen in het gebouw zorgen de geleidelijk sluitende zijgevels voor een meer geborgen sfeer. Op de eerste verdieping bevindt zich, boven de inkom, een uiterst discrete aktenzaal. Vanuit deze zaal werd een doorkijk voorzien waardoor men als het ware door een bril naar de buitenwereld kijkt.

Houtuitstraling

De materiaalkeuze voor de gevelbekleding draagt eveneens bij tot de moderne en klantvriendelijke uitstraling van dit notariaat. Het was van het grootste belang om met een milieuvriendelijke oplossing voor de dag te komen, bevestigt Iwan Vermeirsch. De voorbeeldfunctie die de notarissen willen bekleden met hun passiefbouw komt ook in de buitenbekleding van het gebouw tot uiting. Om ecologische en esthetische (kleur) redenen werd de gevelbekleding uitgevoerd in thermisch behandeld hout. Dit is hout dat thermisch behandeld wordt om de duurzaamheid te verhogen. Dit vormt daarom een goed alternatief voor bedreigde exotische houtsoorten zoals padouk of andere houtsoorten met een hoge duurzaamheid.

Duurzaamheid van het gebouw

Het is de bedoeling dat de bijzondere vorm van het gebouw de bezoekers prikkelt en stimuleert om na te denken over het gebouw. Uiteindelijk zijn het de eigenaars en bezoekers die bepalen hoe lang een gebouw zal meegaan en hoe duurzaam het is.