Passiefhuis te Tielen

Type
Renovatie
Locatie
België, Tielen
Bouwjaar
2009
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Een meer dan 150 jaar oude langgevelhoeve werd verbouwd tot bio-ecologische passiefwoning.

Deze meer dan 150 jaar oude langgevelhoeve werd verbouwd tot bio-ecologische passief woning. De woning is gelegen in parkgebied, wat verschillende stedenbouwkundige beperkingen met zich mee brengt. Om te voldoen aan de voorschriften en de woning toch een hedendaags karakter te geven, werd ervoor gekozen om in grote lijnen de traditionele vormgeving van een hoeve te behouden, waardoor het landelijke karakter wordt gerespecteerd, terwijl in de afwerking gekozen werd voor moderne, hedendaagse details. De gebruikte materialen, hoewel zeer moderne producten, geven het gebouw een modern maar toch ook een eerlijk karakter zodat het volledig harmonieert met haar omgeving. 

Visie

Het opzet was om een een woning te creëren die zo autonoom mogelijk kan bestaan en waarvan de milieu-impact zo beperkt mogelijk is. Om deze reden werd in de mate van het mogelijke gekozen voor bio-ecologische materialen met streekeigen afkomst. Er werd rekening gehouden met de levenscyclusanalyse van elk bouwmateriaal, nl. de energie-input die nodig is om tot dit bepaalde bouwmateriaal te komen en de milieubelasting van begin tot einde van de levensloop van het materiaal (met aandacht voor transport, recycleerbaarheid, productieproces, enz.).

Architectuur, techniek en materialen

Om het energieverbruik van de woning moet zo laag mogelijk te houden werd gekozen de woning kost wat kost passief te maken, ook al stond het passiefconcept op het moment van deze beslissing in de kinderschoenen, en was het vrijwel onbekend bij het grote publiek. Verder werden technieken zoals een zeer hoog-rendements ventilatietoestel, een bodemwarmtewisselaar en een zonnecollector in de woning geïntegreerd.
 
Een bijkomend vereiste was de woning door zijn karakter te laten aansluiten bij de landelijke omgeving en tegelijkertijd een hedendaagse woning te creëeren. De keuze voor passief betekende steeds weer een evenwichtsoefening tussen gestandaardiseerde materialen (geschikt voor passiefwoningen), welke zeer sober, technisch en strak zijn, en het authentieke landelijke karakter.
 
Het resultaat is een woning die zowel qua esthetiek als ecologische impact perfect past in haar omgeving en eveneens ingaat op de uitdaging om te bouwen met alle beschikbare nieuwe technieken om te komen tot een duurzamere woning. Een woning met respect voor omgeving en natuur, verleden en toekomst.