Passiefwoning in Lint

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Lint
Bouwjaar
2012
Opdrachtgever
anoniem
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Een gesloten (passieve) eengezinswoning badend in het licht.

Deze eengezinswoning werd opgericht op een perceel voor gesloten bebouwing. De breedte van het perceel bedraagt 7,25 meter en het gabarit is typisch 17-13-9.

De voorgevel oogt zeer gesloten en biedt een overdekte toegang tot de woning én tot de kelder (buiten het beschermt volume). De lamellenroosters die als gevelbekleding werden toegepast verbergen het raam van de berging. Op die manier blijft de privacy gewaarborgd en is daglicht gegarandeerd.

De leefruimtes bevinden zich achteraan de woning en worden verlicht dankzij de centrale vide. De trap werd speciaal voor dit project ontworpen.

Als architectenbureau vinden we het belangrijk om alles in de juiste volgorde te doen. Er werd daarom vooreerst geïnvesteerd in een meer dan degelijke isolatie en luchtdichtheid. Automatische screens voorkomen oververhitting. Een ventilatiesysteem (type D) met warmterecuperatie staat in voor de verse lucht. Gezien de minimale warmtebehoefte voor verwarming werd gekozen voor een lucht-water-warmtepomp voor de vloerverwarming in combinatie met een zonneboiler voor het sanitair warm water.