Passieve buursporthal en jeugdcentrum op Linkeroever

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Antwerpen
Bouwjaar
2016
Opdrachtgever
AG Vespa
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Betonnen constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Dit AG VESPA-project omvat de bouw van een nieuwe sporthal voor een school en de buurtwerking, en van een jeugdhuis.

De sporthal zal zowel door de school als door verenigingen uit de buurt gebruikt worden. De sporthal is de eerste aanzet voor het maken van een nieuwe hoofdingang van de school in de nieuw aan te leggen Iglostraat. Vanuit deze nieuwe straat is de sporthal makkelijk bereikbaar voor zowel de school als de buurt door de aanleg van een nieuw inkomplein voor de sporthal.

Onder hetzelfde dak (compacte bouwvorm) wordt aan de andere zijde een nieuw jeugdhuis voorzien. Door deze inplanting kan het jeugdhuis volledig autonoom functioneren aan de werking van zowel de school als de sporthal. De nieuwe functies worden deels ondergronds voorzien om het volume qua schaal beter in te passen in zijn onmiddellijke omgeving. Bovendien levert deze keuze ook een belangrijke positieve bijdrage in de energiehuishouding van het nieuwe complex (beperken van de warmteverliezen door minder extreme buitenomstandigheden). 

In het ontwerp werd ruime aandacht besteed aan de daglicht toetreding in de verschillende ruimtes met aandacht voor het comfort van de gebruiker binnen (verblinding/oververhitting) als de buurtbewoner (geluidshinder). De nieuwe buurtsporthal met jeugdhuis wordt gerealiseerd in passiefstandaard, dit wil zeggen een energieverbruik van minder dan 15 kWh/m²/jaar voor verwarming en koeling en een luchtdichtheid van 0.60 bij 50 Pa over- of onderdruk.

De structuur van het gebouw bestaat uit een ter plaatse gestorte kuip en bovengronds betonskelet met invulmetselwerk. De dakstructuur van zowel de sporthal als het jeugdhuis is in hout. De houten dakstructuur samen met de subtiele keuze van daglichtopeningen in de wanden en het dak bepalen in belangrijke mate de beleving van de verschillende ruimten. De bruto vloeroppervlakte bedraagt 1.800 m². De totale terreinoppervlakte 3.900 m².

Het ontwerp streeft een uiterst doordachte integratie na van de technieken in het gebouw. Zo worden de elektriciteitskabels mee in de betonwanden gestort, wat een regelmatige en directe opvolging vereist tijdens uitvoering. Het gebouw wordt uitgerust met gascondenserende ketels en hoogrendements balansventilatie voor de conditionering van de verschillende ruimten. De nieuwe sporthal haalt een K-peil van 13, het jeugdhuis een K-peil van 19.
 

Aanpak:

  • integratie van alle disciplines en dit van bij het voorontwerp
  • gedetailleerd aanbestedingsdossier (omwille van de wisselwerking tussen de verschillende disciplines)
  • nauwgezette opvolging tijdens uitvoering (overleg en controle)
     

Gegevens:

Opdrachtgever:  AG Vespa 

Architect: Tom Thys Architecten

Bouwheer: Gemeenschapsonderwijs i.s.m. Stad Antwerpen (onderwijs + jeugd)

Opdracht Tractebel:  stabiliteit, technieken, epb & phpp- certificatie (passiefbouw)