Passieve sporthal in Sint-Katelijne-Waver

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Sint-Katelijne-Waver
Bouwjaar
2016
Bouwpartners
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Betonnen constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Het gebouw, ovaal van vorm, is een toonvoorbeeld van passiefbouw, zonder gebruik te maken van toegevoegde isolatiematerialen dankzij het hoog-isolerend cellenbeton van Cellumat.

“Meer dan een sporthal moet het gebouw een nieuwe ankerplaats worden in het lokaal gemeenschapsleven van onze gemeente”, licht Schepen van Openbare Werken Joris De Pauw van Sint-Katelijne-Waver toe. “Het gebouw moet een belangrijke gemeenschapsfunctie opnemen. Overdag wordt het gebruikt worden voor schoolse activiteiten zoals sport, turnen en buitenschoolse opvang. ’s Avonds en in het weekend kunnen gebruikers er terecht voor sport- en gemeenschapsactiviteiten. Centrum Dijkstein is dus een zeer multifunctioneel gebouw.”
 

Uniek ontwerp met voorbeeldfunctie

Het was architectenbureau Weysen & De Baere uit Gent die het unieke ontwerp tekende. De ovale vorm met centrale ligging van de polyvalente zaal zorgt voor een zo compact mogelijk gebouw zodat op de beperkte projectruimte toch een aanzienlijke buitenruimte als speelveld beschikbaar wordt. Bovendien koos Sint-Katelijne-Waver zeer bewust voor passiefbouw. Schepen De Pauw: “Wij zijn een vooruitstrevende gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. We trachten zo groen en energievriendelijk mogelijk om te gaan met onze gebouwen en willen met onze publieke gebouwen ook een voorbeeldfunctie opnemen.”
 

Groen en praktisch cellenbeton

 “De PASSIFBLOC van Cellumat vormt de super-isolerende schil van de sporthal”, zegt technisch directeur Rudy De Cock van Bouwbedrijf Pellikaan. “Met een λ-waarde van 0,07 W/mK maken deze cellenbetonblokken het mogelijk om passiefmuren te bouwen zonder isolatiematerialen. Omdat hij zo energiezuinig wordt geproduceerd en met een minimum aan grondstoffen, die bovendien volledig mineraal zijn, heeft de PASSIFBLOC ook een uitzonderlijk kleine ecologische voetafdruk. Bovendien is hij gemakkelijk te plaatsen en te verzagen, wat voor deze werf een belangrijk extra voordeel is. Om de afgeronde vorm te verkrijgen, zonder kieren of spleten, moet elke blok immers afzonderlijk worden gezaagd”, weet De Cock.
 

Ecologische vloeren

En dat is nog niet alles. Bouwbedrijf Pellikaan past ook het BubbleDeck-systeem toe. Rudy De Cock: “Van een betonnen gebouwconstructie wordt ongeveer 60% van het totale gewicht van het gebouw (fundering, draagconstructie, palen, vloeren, wanden) gegenereerd door het gewicht van de vloeren. Door toepassing van het BubbleDeck®systeem kan het gewicht van de vloeren tot een maximum van 50% worden teruggebracht, waardoor het totaalgewicht van de gebouwconstructie met zo'n 30% kan afnemen. Als hierbij de reductie van de fundering en de draagconstructie wordt opgeteld, dan kan de totale gewichtsbesparing voor een bouwconstructie uiteindelijk oplopen tot 50%. Naast de kostenbesparing door een minder grote afname van het grondstoffenverbruik, is er ook een niet te onderschatten milieueffect”, zo besluit de technisch directeur van Pellikaan.