Renovatie met uitbreiding van VUB-zwembad zetten de toon

Type
Renovatie
Locatie
België, Etterbeek
Bouwjaar
2016-2017
Opdrachtgever
VUB
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
In uitvoering

Het VUB-zwembad krijgt met de nominatie voor Be-Exemplary een voorbeeldfunctie en zet meteen ook de toon voor de toekomst. Pixii toetste de energetische prestaties af tegenover de regelgeving en benchmarkte het project aan twee Duitse zwembaden.

De renovatie en uitbreiding met instructiebad van het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel op campus Etterbeek, is één van de tien laureaten van de projectoproep Be-Exemplary – Brusselse voorbeeldgebouwen. “Deze erkenning toont dat ambitieuze doelstellingen omtrent  integrale duurzaamheid ook in complexe projecten zoals zwembaden haalbaar zijn”, zegt architect-projectleider Jozef Stoffels van de VUB trots. “Het VUB-zwembad krijgt met de nominatie een voorbeeldfunctie en zet meteen ook mee de toon voor de duurzaamheidsambities bij de toekomstige projecten van de universiteit." 

Energetische prestaties en benchmarking

“Pixii toetste de energetische prestaties van gebouw en installaties af tegenover de Brusselse regelgeving, passiefstandaarden en benchmarkte ons project aan twee Duitse zwembaden die een aanzet vormen voor uitwerken van een passiefstandaard voor zwembaden’’. 

Die simulaties leverden naast energetische informatie, ook argumenten aan om mee te dingen voor de Be-Examplary wedstrijd. We gebruikten de berekeningen om de energetische performantie van het zwembad te duiden, die vormde een belangrijk aspect bij de score op in totaal vier Brusselse uitdagingen: de architecturale en stedenbouwkundige, de sociale, de uitdaging van milieu en de kringloopeconomie.” Naast de erkenning en promotie voor het project, ontvangt opdrachtgever VUB ook een subsidie van 100 euro per vierkante meter, goed voor een totaalplaatje van 179.600 euro.

“Een belangrijk deel van de projectkost wordt gefinancierd met subsidies : EFRO–programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Europa, Vlaamse Gemeenschap luik sport en Brusselse aangelegenheden, Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegdheid onderwijs en sport en nu ook de subsidies als voorbeeldgebouw.”

” Ondertussen is de renovatie volop bezig. Na 25 jaar was het zwembad immers dringend aan renovatie toe. “Het doel is om het huidige zwembad met een kuip van 25 meter grondig te renoveren en uit te breiden met een nieuw instructiebad van 13 op 7 meter met beweegbare bodem. Het project maakt maximaal gebruik van duurzame materialen, technieken en energie. Het initiatief van de VUB  biedt meteen ook een duurzaam antwoord op het zwemwatertekort in het Brussels Gewest.”

Meer informatie: