Renovatie tot passiefwoning in De Pinte

Type
Renovatie
Locatie
België, De Pinte
Bouwjaar
2009
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Een ambitieuze renovatie met als doel een energiezuinige woning met veel licht en open ruimte. Het hoofdvolume werd volledig gestript en voorzien van een nieuwe isolatieschil. De verdieping werd opgetrokken en kreeg een nieuwe dakstructuur.

In het kader van het lehr-onderzoeksproject, stelde Pixii een uitgebreide projectfiche op die u hier kan raadplegen.
 

Programma

De eigenaars stelden bij de renovatie een gezonde en energiezuinige woning met veel licht en open ruimte voorop. Na overleg met de architect werd er overgegaan tot een renovatie naar passiefhuisstandaard. Dit impliceerde een doorgedreven renovatie van de bestaande woning. Het hoofdvolume werd volledig gestript en voorzien van een nieuwe isolatieschil. De verdieping werd opgetrokken en kreeg een nieuwe dakstructuur. De bestaande achterbouwen werden volledig afgebroken en vervangen door een goed geïsoleerde achterbouw met een hoge compactheid. Bij de verbouwing werd er geopteerd het slaapgedeelte op het gelijkvloers te situeren met zoveel mogelijk behoud van de bestaande indeling. Door het optrekken van de verdieping werd er meer ruimte gecreëerd om de leefruimtes te huisvesten. Waarom de eigenaars renovatie verkozen boven een totale afbraak en heropbouw van de woning rust op een drietal redenen: de goede structuur van de bestaande woning, het uitsparen van grondstoffen door het behoud van de bestaande structuur en de mogelijkheid te kunnen genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6%.
 

Overzicht van de werken 

 • afbraak buitenspouwblad en dakstructuur bestaand hoofdbouw
 • afbraak bestaande achterbouw
 • wijziging planopbouw + circulatie
 • verbeterde compactheid
 • isolatie gebouwenschil naar passiefhuisnormen
 • oplossen / vermijden koudebruggen
 • nieuwe achterbouw opgetrokken uit houtskeletbouw
 • luchtdicht afwerken van de woning
 • plaatsen passiefhuisschrijnwerk met drievoudige beglazing
 • mechanische ventilatie met warmteterugwinning
 • externe zonweringen: natuurlijke vegetatie en screens
 • zonnecollectoren 8 m²
 • recirculaire dampkap
   

Isolatie

De na de afbraakwerken overblijvende bestaande structuur werd geïsoleerd d.m.v. een buitengevelisolatie opgebouwd uit houten I-liggers, gevuld met cellulose-isolatie. De gemene muur werd geïsoleerd door het plaatsen van een met cellulose ingeblazen voorzetwand van 30 cm dikte. Op die manier zal de woning ook goed geïsoleerd blijven wanneer de naastliggende woning gesloopt of niet bewoond wordt. Het hellende en platte dak werd tevens op dezelfde manier opgebouwd. De nieuwe achterbouw werd opgetrokken in houtskeletbouw, voorzien van cellulose-isolatie. De vloer werd geïsoleerd met 26 cm resolisolatie. Het buitenschrijnwerk bestaat uit drievoudige beglazing waarbij de spouwen tussen de glasbladen gevuld zijn met argon. Het houten kader wordt thermisch onderbroken door twee lagen kurk. De muren van de bestaande constructie werden onderkapt en voorzien van een cellenbetonblok. Ter plaatse van de aansluiting van de voorgevel met de gemene muur werd de bestaande koudebrug verminderd door een geïsoleerde voorzetwand langs de binnenzijde te voorzien. Om de koudebrug van de inbouw van de dakvlakvensters te verminderen, werd er langs de binnenzijde van de opening nog een binnenraam voorzien.
 

Ventilatie

Ventilatiesysteem D met warmteterugwinning gekoppeld aan een bodem-glycol warmtewisselaar. De bodem-glycol warmtewisselaar zal de ingezogen lucht in de winter voorverwarmen vooraleer ze naar het balansventilatietoestel gaat. In de zomer daarentegen wordt de lucht voorgekoeld waarna ze via een bypass in het balansventilatietoestel rechtstreeks in de woning kan ingeblazen worden. Door de bypass te activeren zal de binnenkomende lucht in de warmtewisselaar niet opgewarmd worden door de buitengaande lucht.
 

Ventilatie

De woning wordt bijverwarmd door het plaatsen van een elektrische weerstand in het pulsiekanaal van de leefruimte. In de slaapkamers en de badkamer zal de naverwarming gebeuren door het plaatsen van een elektrisch verwarmingselement die aangezet kunnen worden wanneer nodig.
 

Sanitair warm water

De verwarming van sanitair warm water gebeurt deels via een warmtepompboiler (die zijn energie haalt uit de nog aanwezige warmte in de afvoerlucht na passage door de warmtewisselaar van het balansventilatietoestel) en deels via vlakke plaat zonnecollectoren, gemonteerd op het hellend dak. In de periodes dat er door deze systemen niet voldoende warm water geproduceerd kan worden, springt een elektrische weerstand in de boiler bij.
 

Milieu

Een regenwaterput maakt hergebruik van regenwater voor de toiletten en de wasmachine mogelijk. Bij de keuze van de bouwmaterialen werd er rekening gehouden met de ecologische waarde ervan: hoofdzakelijk FSC-gelabeld hout voor het houtskelet, cellulose-isolatie, houtvezelplaten,...
 

Verbruik

 
voor de renovatie
na de renovatie
Verwarmingsbehoefte
180 kWh/m².jaar 15 kWh/m².jaar
Primair energieverbruik*
  67kWh/m².jaar (PHPP-berekening)

*enkel verwarming + warm water