Vrijstaand passiefhuis in Halle

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Halle
Bouwjaar
2011
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Passiefhuis in open verband, Houtskelet. Passiefhuis certificaat werd in februari 2012 behaald.

Situering

In woongebied met landelijk karakter, bouwgrond op een weide grenzend aan Hallerbos.

Ingegraven in een berm van een holleweg in Hallerbos, is de toegangsweg van de woning 5m onder de niveau van het maaiveld.

Programma

Eengezinswoning met leefruimte, keuken, bureau en 3 slaapkamers binnen het beschermd volume. Garage buiten het beschermd volume.

Overzicht van de werken

Certificatieaanvraag voor Passiefhuis werd in december 2011 bij de passiefhuisplatform ingediend. Passiefhuis certificaat  werd in februari 2012 behaald. Passiefhuis standaard volgens EPB-criteria is reeds bij het energieprestatiecertificaat door VEA bevestigd.

Architectuur

Het grote niveauverschil tussen straat en maaiveld werd met een ingegraven kelder / garage aan de straatkant overbrugd . Het passief gedeelte in houtskeletconstructie, bevindt zich hierboven op maaiveld niveau. Grote raamopervlakken aan de zuidgeorienteerde tuinkant brengen maximale zonne-winst en geven een uitgebreid zicht op het landschap.

Een terras aan de zuidkant zorgt voor de nodige zomer beschaduwing. Er zijn uitklapbare luiken in de terrasconstructie voorzien voor een optimale zonnewinst in de winter.

Installaties

Zonneboiler, ventilatiesysteem D, verwarming via naverwarming van ventilatielucht, zonwering met screens, aardwarmtewisselaar. Luchtdichtheid n50: 0.43/h

Milieu

Materiaalkeuze volgens VIBE classificatie.