VVZ - duurzame herbouw BEN-villa in de velden

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Zingem / Kruisem
Bouwjaar
2018
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

Energiebewust, duurzaam, minimalistisch, stijlvol, ruim & licht, en met een netto energiebehoefte voor verwarming van 16 kWh/m2/jaar. Energy Conscious stArchitecture By stArchitecten

In Kruisem is deze duurzame nieuwbouw BEN-villa te bewonderen.

De bouwheer koos er bewust voor om de oude woning - waar vocht- en tochtproblemen alle comfort uit de woning weghaalden - af te breken, en op hun geliefde plek iets nieuws te realiseren. Met name energiebewust, duurzaam, minimalistisch, stijlvol, ruim & licht. 

Het werd 1 bouwlaag, met een open & hoog hoofdvolume voor leefruimte, bureau, bib, keuken & berging. En met een langgerekt zijvolume voor badkamer en slaapkamers. De woning gaat door middel van zijn natuurlijke uitstraling op in de omgeving.

Binnen springen meteen de doorzichten en de zee van licht in het oog, in tegenstelling tot wat de bouwheer gewoon was in de donkere gesloten oude woning. Er werd extra aandacht besteed aan licht- en zoninval vanuit alle oriëntaties, extra aandacht aan doorzichten en ruimtelijke open assen doorheen het center van de woning, evenals aan open doorzichten doorheen de woning zelf. Door in voorgevel, achtergevel, en binnenmuur bijvoorbeeld de ramen en deuren van de slaapkamers uit te lijnen, kan je vanuit deze ruimte links en rechts over het oneindige landschap uitkijken.

Betreft een volledige houtskeletwoning, waarbij de volledige gebouwschil richting passiefnorm werd geïsoleerd, en luchtdicht werd afgewerkt. De netto energiebehoefte voor verwarming bereikte dan ook een mooie waarde van 16 kWh/m2/jaar. Technisch is de woning zo eenvoudig mogelijk opgevat. Er werd geïnvesteerd in een ventilatiesysteem D met hoog rendement op vlak van warmteterugwinning en zonnepanelen. De minimale bijverwarming wordt met één elektrische radiator in de leefruimte, en één elektrische radiator in de badkamer opgewekt.

Beelden : Yannick Milpas Photography