Woning KM: Bio-ecologische en BEN-woning in Westkapelle

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Westkapelle
Bouwjaar
2019
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Geprefabriceerd
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
In uitvoering

De woning wordt voorzien van een geothermische warmtepomp met vloerverwarming, PV panelen, zonneboiler en de meest energiezuinige toestellen tot het gebouw als energieneutraal kan worden beschouwd. Fotovoltaïsche panelen worden om esthetische redenen voorzien op het binnendak.

Deze woning en de bijhorende berging is gevat onder een drietal parallelle gelijklopende hellende daken waarvan de dakvlakken onderling zijn verschoven. Op deze manier ontstaat een boeiend ruimtelijke ervaring die de kwaliteiten van de omgeving uitlicht en de mindere elementen net aan het zicht onttrekt. De overkragende elementen zorgen meteen voor overdekte buitenruimtes, zonder kolommen. Deze zijn ook meteen de zonnewering. Het geheel werd opgetrokken uit een combinatie van Houtskeletbouw en Cross laminated Timber (Kruishoutliggers).  Binnen voelt de bewoner steeds de aanwezigheid van de dakstructuur. Keukenmeubilair en binnendeuren werden consequent mee uitgevoerd in hetzelfde materiaal.

De woning wordt verder voorzien van een geothermische warmtepomp met vloerverwarming, PV panelen, zonneboiler en de meest energiezuinige toestellen tot het gebouw als energieneutraal kan worden beschouwd. Fotovoltaïsche panelen worden om esthetische redenen voorzien op het binnendak.