Woning L: compact passiefhuis in Zedelgem

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Zedelgem
Bouwjaar
2019
Bouwpartners
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Geprefabriceerd
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Deze nieuwbouw passiefwoning werd ontworpen binnen een compact volume, maar met een rijkelijke lichtinval. De zuidzijde bevindt zich aan de straatkant, maar om zonnewarmte en -licht toch diep in de woning te kunnen binnentrekken werd in de voorgevel een groot zonneraam geplaatst dat uitgeeft op een vide boven de keuken.

Door het samenspel van hout-aluminium ramen met klassieke inbouw en houten blokramen in combinatie met de nis aan de inkomzone krijgt de woning met strakke vorm een speelse toets.

Structureel is de woning een houtskeletstructuur met bio-ecologische materialen. Naast passief en bio-ecologisch is deze woning ook fossiel-vrij dankzij de condenserende pelletketel met zonneboiler die instaat voor verwarming en sanitair water. Dankzij een combinatie van een grondbuis voor de ventilatie, mooi geïntegreerde zonwering aan de ramen en thermische massa op de juiste plaatsen, is het in deze woning ook 's zomers heel aangenaam toeven.

De combinatie van een grondbuis voor ventilatie, mooi geïntegreerde zonwering en thermische massa maakt het binnenklimaat ook in de zomer aangenaam.