Woonproject met 7 passiefwoningen en kinderdagverblijf

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Deurne
Bouwjaar
2016
Opdrachtgever
AG Vespa
Functie
Een straat of wijk
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

AG VESPA bouwde op de voormalige site van de industriële bakkerij De Kort in Deurne een kinderdagverblijf en 11 woningen en een ondergrondse parkeergarage voor bewoners en buurt. Zeven woningen ontvingen van Pixii het passiefcertificaat.

Het ontwerp van BULK architecten herstelt de openheid van het bouwblok. Het project bestaat uit 2 volumes. Aan de Du Montstraat gaat het om een getrapt volume met het kinderdagverblijf als diepste laag (24 m) op de begane grond, met in het midden de ruimtes die geen daglicht nodig hebben zoals slaapruimtes. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich 7 passiefwoningen met grote dakterrassen.

Aan de tuinzijde bevinden zich de ruimtes voor peuters en baby’s. Aan de Du Montstraat bevinden zich de publieke functies zoals kantoren, ontmoetingsruimte en de hoofdinkom tussen de ‘poten’ van de 7 passiefwoningen. Centraal in het bouwblok is het dak van het kinderdagverblijf uitgevoerd als een terras- en groendak waarop de privétuinen van de woningen zijn gesitueerd. Die woningen hebben een brede zongeoriënteerde leefruimte en keuken op de eerste verdieping, en 3 à 4 slaapkamers en badkamer op de tweede verdieping.

Het volume aan de Confortalei omvat 4 woningen, waarvan 2 met volwaardige tuin en 2 met groot dakterras. De doorgang met poort ontsluit het kinderdagverblijf voor personeel, auto's en leveringen. De woningen hebben grote leefruimtes die uitgeven op de privétuinen en terrassen en hebben 2 tot 3 slaapkamers.

Van de nieuwe woningen werden er 7 gerealiseerd en gecertificeerd volgens de passiefnorm, de overige 4 woningen presteren met hun laag E-peil beter dan de wettelijke norm. Zo introduceren ze een wooncomfort en -kwaliteit die momenteel ontbreekt in de Confortawijk.

AG Vespa biedt de woningen nu ook te koop aan.