Architectura.be organiseert Belgische filmpremière REM

19.04.2017

REM ging op 9 september 2016 in première op het filmfestival van Venetië, het oudste filmfestival ter wereld. Om ook Belgische architecten de kans te geven om de film te zien, organiseert Architectura.be in samenwerking met Derbigum, Reynaers Aluminium, Wienerberger, Velux, AGC Glass, Harol en Interalu de Belgische filmpremière op 27 april in Kortrijk op ARCHITECT @ WORK, op 8 mei in Brussel en op 1 juni in Luik op ARCHITECT @ WORK.

Rem Koolhaas is Nederlands bekendste architect en ook internationaal zeer invloedrijk. In thuisbasis Rotterdam getuigen onder andere de Kunsthal en het Stadskantoor van zijn talent en visie. Maar over de hele wereld heeft hij iconische gebouwen neergezet, zoals de CCTV-toren in Beijing en het Casa da Música in Porto.

Filmmaker Tomas Koolhaas maakte een portret van zijn wereldberoemde en gelauwerde vader. Hij volgde hem op reizen naar het buitenland en interviewde gebruikers van enkele van zijn ontwerpen, zoals het echtpaar Boudet dat de befaamde Villa dall'Ava in Parijs bewoont en een paar daklozen voor wie de openbare bibliotheek in Seattle een soort van thuis is geworden. De jonge Koolhaas filmt zijn vader vooral in close-ups, terwijl deze in voice-over (hij wordt nergens direct geïnterviewd) zijn visie op architectuur, schoonheid, functionaliteit, kunst en het leven in het algemeen te berde brengt. Uit zijn statements, ondersteund door een indringende soundtrack, komt een man naar voren voor wie architectuur heel veel meer is dan een beroep of een roeping: het is zijn leven.
 

Drie voorstellingen

De Belgische première vindt plaats op drie locaties:

 • 27 april: ARCHITECT@WORK Kortrijk, Kortrijk Xpo
 • 8 mei: Brussel, UGC De Brouckère, zaal Eldorado
 • 1 juni: ARCHITECT@WORK Luik, Liège Expo
   

Voor elke locatie hebben we enkele boeiende sprekers weten te strikken die op een of andere manier gelinkt zijn aan Rem Koolhaas. Zij zullen na de voorstellingen hun licht laten schijnen over de Nederlands sterarchitect.

Kortrijk

 • Edward Weysen – WES (gewezen medewerker OMA)
 • Johan De Wachter – JDWA (gewezen medewerker OMA)
 • Moderator: Filip Canfyn (columnist Architectura.be)

Brussel

 • Tomas Koolhaas – regisseur van de film en zoon van Rem Koolhaas
 • Julien De Smedt  - JDS (gewezen medewerker OMA)
 • Nicolas Firket  - NFA Architects (gewezen medewerker OMA, enkele gezamenlijke wedstrijdontwerpen ingediend)
 • Lionel Devlieger – Rotor (curator tentoonstelling OMA in Londen)
 • Edward Weysen – WES (gewezen medewerker OMA)

Luik

 • Nicolas Firket  - NFA Architects (gewezen medewerker OMA, enkele gezamenlijke wedstrijdontwerpen ingediend)
   

Bezoek gratis A@W Kortrijk of Luik

Wilt u de première bijwonen in Kortrijk, Brussel of Luik? Schrijf dan in, want de plaatsen zijn beperkt. Wie zich inschrijft voor de vertoningen in Kortrijk of Luik, ontvangt ook een code die recht geeft op gratis toegang tot de beurs. 

Praktische info omtrent programma en de locaties kan u hier raadplegen.