"Beste minister Tommelein, energiebesparing is uw topprioriteit"

16.06.2016

Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu, schrijft dit stuk in naam van Energy Saving Pioneers, een coalitie van de milieubeweging en 26 vooruitstrevende leden die ijveren voor een ambitieuzer energiebesparingsbeleid.

Vandaag lanceert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het traject "Stroomversnelling" om een energievisie en energiepact uit te werken. Hij roept iedereen in de samenleving op om met nieuwe frisse ideeën mee te werken aan een toekomstgerichte energievisie.

Voor de omslag naar een duurzaam energielandschap wordt tegenwoordig al snel naar extra productie van hernieuwbare energie gekeken. Dat is logisch en goed, maar: de meest groene stroom is die die je niet verbruikt. Er is een gigantisch potentieel aan energiebesparing in gebouwen, industrie en transport in Vlaanderen dat aangeboord kan worden en mogelijks tot 4,3 miljard (!) per jaar aan besparingen kan opleveren. Van nu tot 2030. Dat zijn indrukwekkende cijfers, toch?

Dat het mogelijk is, bewijzen de bedrijven die zich verzamelen in Energy Saving Pioneers vandaag al. Zo kunnen klanten van Siemens sinds vorig jaar hun energieprestaties van op afstand laten analyseren en verbeteren. Op basis van een driemaandelijkse analyse van de energieprestaties kunnen ook nog heel gericht technische verbeteringen aan de installaties uitgevoerd worden. Er zijn ondertussen al 500 gebouwen aan het systeem gelinkt.

In samenwerking met Eandis en Philips tekende Deinze een nieuw lichtplan uit. Daarin staat energie-efficiënte LED-verlichting en de mogelijkheid tot dimmen centraal. De verlichting in alle woonwijken en fietspaden werd al vervangen. LED vermindert het gebruik met 40 procent. Door bijkomend de verlichting te dimmen wanneer ze niet nodig blijkt, kan de besparing oplopen tot 60 procent.

De voormalige hoofdzetel van bouwerij AB Inbev werd volledig heropgebouwd door Virix tot een energieneutrale studentenresidentie. Omwille van haar ambities om klimaatneutraal te worden, kende Stad Leuven voor dit project een vermindering van 50 procent op de onroerende voorheffing goed voor een periode van 10 jaar. Dat heeft geholpen om de meerkost voor isolatie te dekken en trok de investeerder over de streep om te renoveren tot een energieneutraal gebouw. 

Energiebesparing is winst op alle vlakken: we beperken de blootstelling aan schommelingen van grondstoffenprijzen en de kans op de gevreesde black-outs van ons elektriciteitsnet. Bovendien stimuleren we de werkgelegenheid in Vlaanderen door massaal in te zetten op energiezuinige renovaties van woningen en kantoren en productiefaciliteiten. De energiefactuur blijft betaalbaar door te investeren in energie-efficiëntie, zowel voor bedrijven als gezinnen. Door de creatie van nieuwe markten voor energie-efficiëntiegerelateerde producten en diensten genereren we een veelvoud aan nieuwe economische opportuniteiten en last but not least zorgt zo'n energiebeleid ervoor dat we de klimaatopwarming helpen tegengaan.

Energiebesparing heeft tal van voordelen. Toch volgen de investeringen niet. Waarom dan? Tal van redenen: een gebrek aan kennis bij ondernemingen en particulieren, en wantrouwen bij financierders. Maar ook het beleid geeft niet altijd de juiste prikkels om maatregelen rond energiebesparing te nemen. En net hier ligt de grote kans bij de uitwerking van deze nieuwe energievisie. Het is immers veel efficiënter om bestaande drempels weg te werken dan te proberen duizenden gezinnen en bedrijven over deze drempels te krijgen.

Kortom, energiebesparing is een verhaal van vele kansen en quickwins, dé topprioriteit voor een succesvol energie- en klimaatbeleid. Bij deze een warme oproep aan minister Tommelein om het principe van "energie-efficiëntie eerst" te verankeren in de nieuwe energievisie.

 

Meer info over de Energy Saving Pioneers: www.energysavingpioneers.be