De innovatie-award de ‘Slimme GEIT’ gaat naar Marc Delghust
Marc Delghust van de UGent kreeg deze 3D geprinte innovatie-award voor zijn bijdrage ‘Meer nauwkeurige energiebesparingsvoorspellingen voor woningen: een pragmatische BIM-aanpak zowel met als zonder eigen BIM-model’ aan het gerenommeerde NZEB Symposium – Passive & Beyond. Hier komt vandaag de crème de la crème van de bouwwereld samen om te luisteren naar de innovaties van twintig experten en de beleidsvisies van Vlaams minister van Energie, Antwerps schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud en Eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens.
Els Vanden Berghe, directeur van Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, geeft tekst en uitleg: “Alle inzendingen waren uitstekend van kwaliteit – dat zegt iets over het niveau van de Vlaamse innovatie in de bouw – dus het was wederom een moeilijke bevalling. Maar Marc Delghust verraste ons met een ijzersterke presentatie over zijn multi-zone model waarmee ontwerpers op een eenvoudige en snelle manier een realistische inschatting kunnen maken van het werkelijke energieverbruik van een gebouw.” Eerste gedeputeerde Luk Lemmens: “Duurzaamheid moét een groene draad worden, want enerzijds hebben we meer woningen nodig en anderzijds is minder verbruik cruciaal om on land niet op te genruiken.”
De genomineerden
Het is de tweede keer dat organisator Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen de Slimme GEIT uitreikt. Met deze 3D-geprinte award wil de vzw innovatie in de bouwmarkt stimuleren. Naast Marc Delghust werden ook Elisa Van Kenhove van de Universiteit Gent en Glenn Reynders van EnergyVille genomineerd voor de Slimme ‘GEIT’. Voor wie het nog niet wist: GEIT staat hierbij uiteraard voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek.
Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: “Als Vlaams minister van Energie ben ik enorm opgetogen met dit symposium. Op dit evenement worden bouwprofessionals samengebracht om nieuwe trends, technieken en innovatieve onderzoeken rond energie en renovatie te ontdekken. Door samen te zitten met de verschillende actoren komen we tot een breed gedragen en ambitieuze energievisie.” Schepen Nabilla Ait Daoud bevestigt: “Nieuwe ideeën, slimme wijken en innoverende technieken zullen de nodige boost geven. Tegen 2050 willen we dat Antwerpen klimaatneutraal is, een hele uitdaging!”