De Vlaamse Energiecluster? Een update

10.10.2016

Dit voorjaar werden de plannen gepresenteerd voor een Vlaamse Energiecluster waarbij Pixii als oprichtende partner is betrokken, Vandaag hebben een zeventigtal bedrijven en organisaties zich geëngageerd en de clusteraanvraag werd ingediend. Wat zijn nu de volgende stappen?

In de Vlaamse Energiecluster bundelen bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector hun krachten om van energie een economisch speerpunt te maken voor Vlaanderen. Samen willen ze werken aan geïntegreerde systeemoplossingen voor de volgende drie internationale marktsegmenten: (1) een energie-efficiënte industrie, (2) duurzame wijken en steden en (3) slimme gebouwen. Eind september 2016 hadden een zeventigtal organisaties, waaronder zestig bedrijven, eenengagementsverklaring voor de Vlaamse Energiecluster ondertekend.

Een veertigtal ondertekenaars koos daarbij voor het hoogste engagementsniveau. Deze bedrijven zullen werken aan concrete projecten in vijf ‘innovatorzones’. Op 12 september troffen zij elkaar tijdens een workshop om alvast enkele projectvoorstellen op papier te zetten. O.a ABB, Niko, Havenbedrijf Antwerpen, Proximus, Havenbedrijf Gent, Actility Benelux, Eandis, Condugo, Enervalis, Fifthplay, Ferranti Computer Systems, VOLTA en ESAS waren present. De workshop onderstreepte nogmaals dat de Vlaamse Energiecluster zal focussen op onderzoek dat dichtbij de markt staat (light-house projecten) en dat een aanzienlijke return belooft. Er wordt ook gemikt op synergie met innovatieve bedrijfsnetwerken of IBN’s.

Op 30 september werd de officiële clusteraanvraag ingediend bij VLAIO. Het lijvige document van 225 pagina’s hield rekening met de eerste feedback van de administratie en besteedt veel aandacht aan de vijf innovatorzones of ‘prioritaire domeinen’ waarin Vlaamse bedrijven een doorbraak met internationaal potentieel willen realiseren: (1) energiehavens, (2) microgrids, (3) multi-energie oplossingen op districtsniveau, (4) energie cloud platformen en (5) intelligente renovatie. Voor elk domein werd een eerste project gepresenteerd als voorbeeld van het soort trajecten dat de Cluster zal faciliteren. Zo gaan Condugo, Eandis, ESA, IncobaThor, Niko en Proximus in de vierde innovatorzone samenwerken aan het project ‘The IoT Energy Cloud Accelerator’.

De komende herfst zullen leden van de cluster minstens zeven concrete projectvoorstellen (en hun business model) verder uitwerken. Ondertussen buigt een externe jury zich over het dossier van de Vlaamse Energiecluster, waarna het beheerscomité Hermes een beslissing zal nemen. Frederik Loeckx: “Het is de bedoeling om begin 2017, na de ondertekening van het clusterpact, een vliegende start te nemen. Daarom gebeurt de fine-tuning van de projecten parallel aan het onderhandelingstraject.” Wordt vervolgd!