Eerste elektrische inbouwdoos voor montage in houtvezelisolatieplaten

16.01.2019

Inbouwdoos ECON® Iso + uitgerust met vier draailippen die speciaal voor houtvezelisolatieplaten zijn ontwikkeld.

Helia introduceert nu de eerste inbouwdoos op de markt die speciaal voor houtvezelisolatieplaten is bedoeld. Houtvezelisolatieplaten behoren tot de natuurlijke isolatiematerialen en worden als een ecologisch alternatief beschouwd voor geschuimde polystyreenisolatiematerialen zoals EPS en XPS. Behalve voor dak-, plafond- en vloerisolatie, worden houtvezelisolatieplaten steeds vaker ook als ETICS-systeem gebruikt voor buiten- en binnenmuren.

Voor de elektrische installatie in de isolatielaag van de houtvezelplaten waren tot nu toe geen geschikte inbouwdozen beschikbaar. Daarom was de elektromonteur genoodzaakt met conventionele producten onconventionele oplossingen uit te werken. Zo werden hollewand- of inbouwdozen in houtvezelisolatieplaten bijvoorbeeld extra vastgelijmd om te voorkomen dat ze zouden verdraaien of worden uitgetrokken. Deze werkwijze is echter niet toegestaan volgens DIN 18015-5. Het betreft hier een niet-beproefde oplossing die als gebrekkig kan worden beschouwd omdat de goede werking niet gewaarborgd is en er in het ergste geval zelfs gebouwschade kan ontstaan.

Praktische oplossing

Tegen deze achtergrond heeft KAISER in nauwe samenwerking met toonaangevende fabrikanten in de isolatiesector de ECON® Iso+ verdeeldoos ontwikkeld, een praktische en specifieke oplossing voor een eenvoudige, snelle en veilige montage in houtvezelisolatieplaten. In tegenstelling tot de vaak gebruikte ETICS-systemen uit geschuimde isolatiematerialen, stelt de houtvezel met zijn hoge dichtheid bijzondere eisen aan de bevestiging. Daarom is de inbouwdoos ECON® Iso + uitgerust met vier draailippen die speciaal voor de gebruikte isolatieplaten zijn ontwikkeld, en die door hun optimale vorm in de houtvezels grijpen en zich daar onwrikbaar vastzetten. Doordat de draailippen ongelijk op twee verschillende hoogten zijn geplaatst, garanderen ze een stevige bevestiging van de doos met een geringe montagekracht. Daarnaast zijn op het dooslichaam ook lengterichels voorzien, die eveneens in de houtvezels grijpen en op die manier verdraaiing van de doos voorkomen.

Luchtdicht door beproefde ECON® -technologie

Voor een luchtdichte elektrische installatie in de isolatielaag, is de nieuwe verdeeldoos uitgerust met de ECON® -technologie, die al vele jaren beproefd en getest is. Een elastisch membraan dat perfect aansluit rond de kabel of buis zorgt daarbij voor een luchtdichtheid volgens EnEV en voorkomt effectief ongewenste warmteverliezen via de gebouwmantel. De ECON® Iso + telt vier buisinvoeropeningen tot M20, waarvan telkens twee in de zijwand en twee in de bodem van de doos. Daarnaast zijn er ook vier invoeren voor mantelkabels voorzien. Door de verschillende plaatsing is zowel een verticale kabelgeleiding door de wandstructuur mogelijk alsook montage aan de oppervlakte in voorgefreesde kanalen. Door middel van een verbindingsstuk is een luchtdichte verbinding van verschillende dozen mogelijk voor doorverbinding van apparaatcombinaties. Dit verbindingsstuk wordt eveneens zonder gereedschap ingebracht via een openingslipje op de doos. Dichtingslippen op de bodem van de doos en op de draailippen dichten de doos perfect af tegenover de isolatieplaat, zodat er geen luchtuitwisseling met mogelijke vochtschade kan ontstaan door convectie.

Optimale montagevriendelijkheid

De ECON® Iso + heeft een bijzonder montagevriendelijk ontwerp en kan door de elektromonteur worden geïnstalleerd zonder dat overleg nodig is met andere vakgebieden, wat mogelijk tot vertragingen op de bouwplaats kan leiden. Ook latere uitbreidingen in reeds geïnstalleerde elektrische installaties zijn zonder problemen mogelijk. Om de doos in te bouwen in geïsoleerde buiten- of binnenmuren, wordt met behulp van een als systeemtoebehoren verkrijgbare hardmetalen frees en een centreerhulp een precies passende inbouwopening aangebracht. Zelfs bij reeds aanwezige kabels in kant-en-klaar geïsoleerde en gepleisterde wanden, kan met de centreerhulp een opening worden gemaakt zonder de kabel te beschadigen. Vier markeringen op de rand van de doos vergemakkelijken de uitlijning van de doos tijdens de plaatsing.

Als het boorgat te diep is gemaakt, voorkomt de stootrand in combinatie met de pleisterlaag dat de doos te diep wordt geplaatst. De verankering gebeurt niet op de muur, maar rechtstreeks in het isolatiemateriaal. Installatie is al mogelijk in isolatieplaten vanaf een dikte van 60 mm. Met het meegeleverde montagegereedschap worden de vier geïntegreerde draailippen in de houtvezels gedrukt om zich daar stevig te verankeren en de inbouwdoos goed vast te zetten. Dit montageproces kan ondanks het compacte materiaal met minimale krachtontwikkeling worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een mechanische en permanent betrouwbare bevestiging zonder verdere hulpmiddelen zoals lijm, schuim, pluggen en dergelijke.

Vóór de plaatsing dient de installateur de kabel voor het aansluiten van het apparaat door de daarvoor bestemde opening te voeren. Voor de montage van schakelaars of stopcontacten is de ECON® Iso + uitgerust met vier schroefhouders voor een variabele en nauwkeurige uitlijning. De apparaatschroeven hebben een sleuf-kruiskop, net zoals bijvoorbeeld bij schakelaars, stopcontacten en klemmenblokken wordt gebruikt, zodat de montage kan worden uitgevoerd met slechts één schroevendraaier met de juiste punt.

Wanneer de doos reeds wordt geïnstalleerd voordat de pleisterlagen worden aangebracht, kan het meegeleverde montageframe worden gebruikt. Dit wordt eenvoudig over de doos geschoven tot tegen de stootrand. Het dient als aanslag en voorkomt dat de doos te diep wordt geplaatst, vooral in isolatieplaten met een lagere dichtheid. De vorm van de montagering is zo ontworpen dat nog steeds meervoudige combinaties mogelijk zijn.

De nieuwe verdeeldoos ECON® Iso + voldoet aan de normatieve eisen voor een luchtdichte en koudebrugvrije elektrische installatie volgens DIN 18015-5 en kan het luchtdichtheidscertificaat volgens DIN EN 13829 voorleggen. Hiermee beschikt de elektromonteur nu voor de installatie van dozen in de steeds vaker gebruikte houtvezelisolatieplaten over de veilige, luchtdichte, halogeenvrije en tijdbesparende oplossing van KAISER.

Meer info

https://www.helia-elektro.be/nl_BE/producten/elektrische-installatie/inb...