Kennisplatform Woningrenovatie oogst succes met boeiende workshop bedrijfsmodellen
25.05.2016
Op 28 april bracht het Kennisplatform Woningrenovatie – onder leiding van focusthema-partner Pixii / Passiefhuis-Platform vzw - 36 professionals bijeen in het Ecohuis Antwerpen voor de workshop “Ervaringen van samenwerkingsverbanden voor de opschaling van BEN renovatie”. De workshop inspireerde de deelnemers en de proeftuinen woningrenovatie met relevante kennis voor het ontwikkelen van bedrijfsmodellen en klantbenaderingen.
Erwin Mlecnik schetste overzichtelijk de uitdagingen voor de proeftuinen voor de opschaling van BEN renovatie. De focusthema’s ‘bedrijfsmodellen’ en ‘klantbenadering’ werden uitvoerig toegelicht en een steekkaart met nuttige informatie en referenties werd voorgesteld.
Drie sprekers trokken lessen uit het zopas afgeronde Europese onderzoeksproject COHERENO (www.cohereno.eu). Zo ging Ad Straub van de TU Delft dieper in op het Nederlandse renovatiewinkelmodel en de ervaringen van de ontwikkeling van 24 bedrijfsmodellen uit vijf landen. Wouter Hilderson besprak de Belgische COHERENO-ervaringen, en Birgit Vandevelde van VITO maakte de koppeling met kwaliteitsbewaking bij woningrenovatie.
Drie sprekers verduidelijkten vervolgens een aantal Vlaamse gevalstudies. Kris Asnong van DuboLimburg besprak de aanpak in het proeftuinproject Werfgoed, en maakte de ontwikkeling van de Limburgse “Renovatiepraktijk” - als voorbeeld van een renovatiewinkel - inzichtelijk. Bram Lattré van Intercommunale Leiedal besprak ervaringen met renovatiebegeleiding in Zuid-West-Vlaanderen vanuit het proeftuinproject RenBen. Dirk van Regenmortel van Ecohuis Antwerpen reflecteerde over de initiatieven die de stad Antwerpen ontwikkelt, in het bijzonder voor het benaderen van groepen bewoners en de renovatie van appartementsgebouwen.
De inleiders debatteerden vervolgens onder leiding van Erwin Mlecnik over de mogelijke samenwerking tussen overheid en private actoren en het ontwikkelen van renovatieadvies. De sprekers benadrukten de adviserende rol van de overheid naar burgers. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van groepsaankopen laat toe om de samenwerking te bevorderen tussen architecten en KMO’s, en om actoren in de aanbodzijde zichtbaar te maken. De deelnemers beklemtoonden het nut van een (gratis) eerste advies voor kandidaat-verbouwers, en de noodzaak om het advies in een vervolgtraject op te volgen.
In de namiddag debatteerden de proeftuinen onderling verder over hun eigen ervaringen en inzichten n.a.v. de workshop. Ook toonden we hoe het gebruik van een business model canvas kan helpen bij het verkennen van uitdagingen voor de marktopschaling.
De presentaties van de workshop kan je downloaden op www.kennisplatform-renovatie.be.