Nieuwe generatie cellenglas: lambda-waarde spectaculair verbeterd

15.02.2017

FOAMGLAS® stelt een revolutionaire doorbraak voor in cellenglas. De nieuwe variant FOAMGLAS®T3+ haalt dankzij een innovatieve technologie en jaren van onderzoek een lambda-waarde van 0,036 W/mK, en doet daarmee ruim 12% beter dan zijn voorganger T4+.

“Dankzij deze doorbraak bieden we onze klanten de unieke eigenschappen van cellenglas, maar met een ongeziene thermische en economische meerwaarde, en dat zonder meerprijs”,zegt Frank Vanhove, Managing Director Benelux. “Alle certificaten zijn verleend, de productie draait volop”. Voor FOAMGLAS® is het de meest radicale productinnovatie in 30 jaar.

FOAMGLAS® is vooral bekend als stijf isolatiemateriaal met een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen, zoals een buitengewone druksterkte, een uitstekende isolatiewaarde en een unieke brandweerstand. Met cellenglas worden ook koudebruggen voorkomen, omdat er dankzij de druksterkte rechtstreeks op gebouwd kan worden. De eigenschappen blijven generaties lang behouden omdat ze ongevoelig zijn voor water(damp), krimp, schimmel, corrosie en temperatuurswisselingen. FOAMGLAS® wordt dan ook toegepast in de hele bouwschil (van ondergrondse muren tot daken) en in de meest uiteenlopende toepassingen (van parkeerdaken en zwembaden tot veeleisende veiligheidsomgevingen zoals ziekenhuizen of de chemische industrie).

Doorbraak in de industrie

Met de nieuwe variant FOAMGLAS® T3+ gaan er nieuwe deuren open. Na meer dan vier jaar onderzoek en ontwikkeling hebben medewerkers van FOAMGLAS® in Tessenderlo, onderdeel van het Amerikaanse Pittsburgh Corning, een nieuwe technologie ontwikkeld, waardoor het isolerend vermogen van FOAMGLAS® met ruim 12% wordt verbeterd (van λ=0,041 naar 0,036 W/mK). Daarmee moet FOAMGLAS®  niet meer onderdoen voor andere soorten minerale isolatie.

Managing Director Benelux Frank Vanhove: “Met deze innovatie krijgt FOAMGLAS® bovenop zijn unieke eigenschappen een belangrijke bijkomende troef: dankzij de sterk verbeterde isolatiewaarde kan de plaatsing gebeuren in minder lagen of in een kleinere dikte. Dat levert winst op in tijd en kostprijs. FOAMGLAS® T3+ is dan ook onze belangrijkste productinnovatie in 30 jaar, omdat deze isolatieplaten een antwoord bieden op de uitdagingen van de bouwsector: een steeds betere energie-efficiëntie, maar ook het beter beheren van de totale kostprijs van een gebouw: niet alleen de prijs van de bouw zelf, maar ook de onderhouds- en operationele kosten tijdens de hele levensduur ervan. Bovendien kunnen we nu, naast onze specialisatie in platte daken, ook verder groeien in andere delen van de gebouwschil, zoals de gevel en de binnentoepassingen.”

Waarin schuilt de innovatie FOAMGLAS® T3+?

“De productie van goed cellulair glas is een complexe en subtiele aangelegenheid, en het mature proces verbeteren of aanpassen is dat zéker. Er gaan jaren van onderzoek en testen aan vooraf”, zegt R&D Manager Stijn Verlaak. “De grootste uitdaging is om de typische eigenschappen als onbrandbaarheid en druksterkte niet te beïnvloeden. Kort samengevat zijn we erin geslaagd om minder glas te gebruiken, waardoor het materiaal beter isoleert. Doorgaans gaat dit gepaard met een significant verlies aan druksterkte, maar de nieuwe technologie zorgt voor een fijnere celstructuur, waardoor dat niet het geval is. Ongezien in onze industrie! Het vooronderzoek besloeg ongeveer 3 jaar, gevolgd door 1,5 jaar productietesten en een investering van 1,2 miljoen euro in nieuwe technologie.”

Frank Vanhove besluit: “Dankzij de knowhow en de creativiteit van onze mensen hebben we radicaal in het proces kunnen ingrijpen, zonder de gekende troeven van ons product te beïnvloeden. Plus: zonder meerkost voor de klant. We zijn uiteraard ook trots om met deze innovatie het toepassingsgebied van cellenglas nog uitgebreid te hebben.”

Wat is FOAMGLAS®?

Cellenglas of cellulair glas ontstaat wanneer glas door vergassing van koolstof een celstructuur krijgt.

De grondstof voor FOAMGLAS® is minstens 60% gerecycleerd glasmateriaal (vooral autoruiten), aangevuld met minerale stoffen zoals zand, dolomiet en ijzeroxide. In een smeltoven wordt dit mengsel tot glas gesmolten, in een maalinstallatie verpulverd en uiteindelijk vermengd met een kleine hoeveelheid koolstofpoeder. In een tweede oven wordt dit poedermengsel opnieuw verhit, ontstaan

miljoenen minuscule, hermetisch afgesloten glascellen en ‘rijst’ het mengsel tot het de vorm aanneemt van hard schuim. Het zijn deze glascellen die FOAMGLAS® zijn uitzonderlijke kwaliteiten verlenen. De hele productieketen is nagenoeg afvalvrij. Het stof dat vrijkomt gaat via een afzuigsysteem terug naar het begin van de productieketen en wordt grotendeels hergebruikt voor de productie van nieuw cellulair glas; de rest wordt samen met steenpuin vermalen tot vulmateriaal of hergebruikt in de productie van bakstenen.

Over FOAMGLAS® Pittsburgh Corning

Pittsburgh Corning is de grootste fabrikant ter wereld van cellulair glas. Pittsburgh Corning Europe is sinds 1964 actief in Tessenderlo en heeft in Europa een tweede fabriek in Tsjechië (Klàsterec). De grootste vestigingsfactor voor ons land was destijds de aanwezigheid van wit zand in Mol, de grondstof die nu grotendeels vervangen werd door gerecycleerd glas. Vandaag is de productiesite Tessenderlo het hoofdkwartier voor Europa en het Midden-Oosten. Ze huisvest ook het Europees logistiek centrum, het trainingscentrum en het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. In Tessenderlo werken 250 arbeiders en 120 bedienden, in heel Europa telt het bedrijf 725 medewerkers. De productie verloopt in een volcontinu systeem, 90% is voor de buitenlandse markt bestemd.