Projecten Zonnige Kempen zetten deuren open tijdens Sociaal Wonendag

Sociale Wonendag
14.10.2019

In 2019 bestaat sociaal wonen 100 jaar en dat mag gevierd worden. Daarom organiseren de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) en 40 sociale huisvestings¬maatschappijen op zondag 13 oktober de Sociaal Wonendag. Ook Zonnige Kempen zet die dag haar deuren open voor het brede publiek.

Sociaal Wonendag

Sociaal wonen is veel meer  dan  bakstenen.  Het  is  ook buurten maken, een plaats creëren waar mensen samenleven, elkaar kennen en bij elkaar binnenspringen. Dat is historisch zo gegroeid: doorheen de jaren was  sociale  woningbouw een proeftuin voor heel wat opvattingen, methoden en modellen voor samenleven. Sociale wijken en  woningen zorgen dan ook voor minder eenzaamheid en een sterkere verbondenheid.

“Zondag 13 oktober staat dan ook helemaal in het teken van ‘supersociaal zijn’”, vertelt Lieselot Laureyns, diensthoofd communicatie van de VMSW, “50 unieke plekken  zetten hun  deuren  voor  je  open:  van  architecturale   pareltjes, over staaltjes van techniek,  tot  indrukwekkende  werven.”

Projecten Zonnige Kempen

“Ook onze maatschappij neemt graag deel aan de Sociaal Wonendag”, stelt directeur Anneleen Eelen. “Tussen 13.00 en 17.00 uur kan je een kijkje komen nemen in Vorselaar en Herenthout”.

In Vorselaar kan je de voormalige dokterswoning ‘Huis van Bockstal’ bezoeken. Die woning is een van de demowoningen binnen het Europese ENLEB-project. ENLEB staat voor ‘EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen’. Tijdens de renovatiewerken worden in deze karakteristieke woning zes sociale woongelegenheden voorzien. Enkele medewerkers van Zonnige Kempen geven je op 13 oktober graag een rondleiding.

Ook wijkhuis ’t Lindehofke in Herenthout is een bezoek waard. Het wijkhuis is gehuisvest in de polyvalente zaal op de benedenverdieping van een appartementsblok aan de Bergensesteenweg. “Met het wijkhuis wilden we een ontmoetingsplek creëren voor alle wijkbewoners en iedereen die interesse heeft. Dankzij de positiviteit, schwung en inzet van de vrijwilligers is ‘t Lindehofke uitgegroeid tot wat het vandaag is: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt” besluit directeur Eelen.

Over ons

Zonnige Kempen is opgericht in 1963 en is daarmee de jongste nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen. Onze maatschappij biedt mensen met een laag inkomen goede en betaalbare woningen aan, zowel in de huur- als koopsector.

Wij onderscheiden ons van andere maatschappijen door een extra element te integreren in onze projecten: duurzaamheid. Door in te zetten op duurzaam bouwen en wonen creëren we een duidelijke meerwaarde, zowel voor de huurder (die een comfortabele woning met lage energierekening krijgt) als voor de gemeenschap (door minder eindige natuurlijke bronnen te verbruiken en minder schadelijke stoffen uit te stoten). We integreren het begrip ‘duurzaamheid’ ook in het sociale aspect. Niet alleen door initiatieven te nemen om de sociale cohesie te versterken (door o.a. buurtfeesten), maar ook door huurders te begeleiden in het vinden van een duurzame levensstijl.

Zonnige Kempen is actief in volgende gemeenten: Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Nijlen, Ranst, Vorselaar, Westerlo en Zandhoven. Momenteel werken zo’n 20-tal personen bij ons en verhuren we ruim 2.200 woningen.

Meer info?

Anneleen Eelen | Algemeen directeur Zonnige Kempen

anneleen.eelen@zonnigekempen.be

+ 32 14 54 19 41

+ 32 472 88 46 02

www.zonnigekempen.be

 

Pixii in je inbox?

Laat hieronder je gegevens achter en blijf op de hoogte van de nieuwste trends, tools en kennis. Ontdek kortingen en evenementen.