Redactiebureau Palindroom lanceert website rond circulair bouwen

Circubuild website teaser screenshot
08.10.2019

Redactiebureau Palindroom, gespecialiseerd in het schrijven en vertalen van teksten voor en over de architectuur- en bouwsector, lanceert deze maand met circubuild.be een website exclusief gewijd aan circulair bouwen. De website is, na architectura.be en intsite.be, de derde digitale telg van Redactiebureau Palindroom. Op Batibouw 2020 lanceert het redactiebureau ook een gelijknamig boek.

Circubuild.be is een totaalproject rond circulair bouwen”, vertelt Wouter Polspoel, die namens Redactiebureau Palindroom de hoofdredactie voor zijn rekening zal nemen. “Het bestaat uit een website, die geïntegreerd zal worden binnen architectura.be, en een boek dat ontwerpers en andere bouwprofessionals de belangrijkste principes van circulair bouwen meegeeft. Daarnaast zullen beide ook als staalkaart fungeren van bedrijven, materialen en diensten die van pas kunnen komen bij de realisatie van een circulair project. Wij geloven dat er nood is aan zo’n website en boek omdat er – gelukkig maar – ontzettend veel gepubliceerd wordt rond circulair bouwen. Door die veelheid aan informatie volstaat een dossier rond circulair bouwen op onze website www.architectura.be niet meer en bovendien wordt het steeds moeilijker om door de bomen het bos nog te zien. Het is evenmin vanzelfsprekend om snel terug te vinden met welke bedrijven je kan samenwerken of welke producten of diensten je kunnen helpen om circulair te bouwen. Die hiaat zal opgevuld worden door Circubuild.be, dat zo de link zal vormen tussen enerzijds ontwerpers en uitvoerders en anderzijds fabrikanten en dienstenleveranciers.”

Meer dan een producten- en bedrijvencatalogus

Productpresentaties en bedrijfsvoorstellingen zullen een belangrijk onderdeel vormen van het boek en de website, maar Circubuild.be mag zeker niet bestempeld worden als louter een producten- en bedrijvencatalogus. “We beseffen dat circulair bouwen veel meer inhoudt dan het toepassen van circulaire materialen”, zegt Polspoel. “Vandaar dat we ons ook zullen focussen op de principes van circulair bouwen en deze ook zullen staven aan de hand van casestudy’s en artikels. Maar ook interviews, columns, video’s, FAQ’s, een agenda en organisaties en kennisinstellingen krijgen hun plaats op de website en in het boek. Minstens zes keer per jaar zal er een digitale nieuwsbrief worden uitgestuurd naar de abonnees van www.circubuild.be en www.architectura.be met recent en relevant nieuws rond circulair bouwen."

Redactionele geloofwaardigheid

Circulariteit is net als duurzaamheid een ruim en hol begrip en wordt misschien nog vaker te onpas dan te pas gebruikt. Dat soort greenwashing heeft absoluut geen plaats op de nieuwe website. “We hechten enorm veel belang aan de relevantie, kwaliteit en geloofwaardigheid van de content. Daarom zullen we de producten die op de website voorgesteld worden, onderwerpen aan een screening van drie onafhankelijke specialisten”, is Polspoel duidelijk. “Bij elke productpresentatie publiceren we de mening van het expertenteam over de graad van circulariteit van het voorgestelde product. We beseffen dat niet alle fabrikanten daar gelukkig mee zullen zijn, maar enkel zo kunnen we de geloofwaardigheid garanderen. Het oordeel van de experts is bovendien ook heel leerzaam voor zowel de fabrikant in kwestie als voor ontwerpers en uitvoerders die het product willen toepassen. Op die manier zal die externe toets eerder een troef dan een obstakel vormen.”

Het expertenteam zal bestaan uit Mieke Vandenbroucke, dr. ir. arch en experte duurzaam bouwen bij VIBE vzw; Catherine De Wolf, dr. ir. arch., PhD, wetenschapster bij het Structural Xploration Lab van het Smart Living Lab aan de universiteit van Fribourg en oprichtster van De Wolf Environmental Architecture Thinking en dr. ir. arch. Jan Roekens, onderzoekscoördinator aan Thomas More binnen het departement Interieur, Design en Toegepaste Architectuur.

Het boek wordt een geprint verlengstuk van de website. “Er is online enorm veel info voorhanden, maar een boek blijft toch handig om je te verdiepen in een veelomvattend onderwerp als circulair bouwen. We zullen het boek lanceren op Batibouw 2020 tijdens een evenement dat we in samenwerking met VIBE vzw en Pixii organiseren”, besluit Polspoel.

Naast VIBE vzw en Pixii ondersteunen ook Vlaanderen Circulair, Kamp C en NAV het project. Bedrijven die graag aan bod willen komen op de website en/of in het boek, kunnen een mailtje sturen naar info@circubuild.be.