Ruben Baetens wint 1ste innovatie-award 'Slimme GEIT'

Slimme GEIT 2015
05.11.2015

Vlaams minister Turtelboom, Gentse schepen Heyse en PHP-directeur Vanden Berghe belonen zijn bijdrage ‘De volgende generatie rekenmodellen voor energiesimulaties op stadsniveau’.

Ruben Baetens van de KU Leuven ontving op 5 november 2015 de innovatie-award de ‘Slimme GEIT’ tijdens het NZEB Symposium – Passive & Beyond uit handen van het Energietrio Vlaams minister Annemie Turtelboom, Gentse schepen Tine Heyse en directeur van Passiefhuis-Platform Els Vanden Berghe. Hij kreeg deze award voor zijn bijdrage ‘De volgende generatie rekenmodellen voor energiesimulaties op stadsniveau’.

Els Vanden Berghe, algemeen coördinator Passiefhuis-Platform, geeft tekst en uitleg: “Vandaag is de nood aan rekenmodellen die niet alleen naar het gebouw zelf kijken, maar ook naar de context waarin dat gebouw zich bevindt steeds groter. De connectie met het distributienet en het belang van de ruimere context, tot op zelfs stadsniveau, confronteren de professionele bouwactoren steeds opnieuw met de beperkingen van de huidige generatie rekenmodellen. Net daarom is het werk van het departement Bouwkunde van de KU Leuven baanbrekend, en ongetwijfeld een middel om onze bouwmarkt op een innovatief en internationaal competent niveau te houden.”

Andere genomineerden voor de 'Slimme GEIT' waren Marc Delghust (UGent) met zijn bevindingen uit een statistische analyse rond reëel vs. berekend energiegebruik in hoog performante woningen, en Els Cornelis (Provincie Vlaams-Brabant) met haar coaching traject Energy Performance Contracting in de provincie Vlaams-Brabant.
 

Innovatie in de bouwmarkt

Het is de allereerste keer dat organisator Passiefhuis-Platform de Slimme GEIT uitreikt, met deze award wil de vzw innovatie in de bouwmarkt stimuleren. Vlaams minister Annemie Turtelboom overhandigde deze prijs nadat zij de toekomst van haar Renovatiepact uit de doeken deed: “Door samen te werken met alle actoren in de bouwsector creëren we een groot draagvlak voor de verduurzaming van ons woningpark. Zo kunnen we de renovatiegraad snel optrekken, investeren in energie-efficiëntie en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren. Alleen dan kunnen we de doelstelling halen van het Renovatiepact: elke woning energiezuinig maken tegen 2050.”
 

De Slimme GEIT

Voor wie het nog niet wist: GEIT staat hierbij uiteraard voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek. Deze award is een ontwerp van jonge Gentse ontwerper Joris Thys i.s.w.m. Studio Kubuz en werd 3D geprint - een innovatieve award dus in lijn met dit symposium! Gentse schepen Tine Heyse bevoegd voor Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid is gastvrouw van dit symposium, dat ondertussen aan een 14de editie toe is en voor het eerst in Gent plaatsvindt, en maakt de uitreiking van de Slimme GEIT mogelijk.

Meer informatie: www.nzeb.be