"Wie grondig renoveert betaalt geen onroerende voorheffing"

10.10.2016

In het kader van de begrotingsbesprekingen, heeft de Vlaamse regering besloten om wie grondig renoveert een korting te geven op de onroerende voorheffing.

Vrijdag 7 oktober werden op de ministerraad de voorwaarden afgeklopt. ‘Wie zijn of haar huis veel energie-efficiënter maakt, krijgt een korting of zelfs een volledige vrijstelling op de onroerende voorheffing’ zegt Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein.

Als je vandaag een nieuwbouwwoning bouwt, moet je je aan strenge energienormen houden. Maar de energierenovatie van ons huidig patrimonium is minstens even belangrijk. Daarom beloont Vlaanderen voortaan al wie zijn of haar woning ingrijpend renoveert. ‘Wie extra inspanningen levert om zijn/haar huis energiezuiniger te maken, krijgt hetzelfde voordeel als wie een nieuwbouw plaatst’, aldus minsiter van Energie Bart Tommelein.

Ingrijpende energie-renovaties zijn renovaties waarbij minstens 75% van de buitenschil van het huis (buitenmuren, dak en vloer) geïsoleerd wordt. Wie het E-peil van zijn woning kan terugdringen tot E90 krijgt een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Als je E-peil maximum E60 bedraagt, krijg je een volledige vrijstelling, en dit gedurende vijf jaar. De maatregel zal gelden voor stedebouwkundige vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2016.