Hoe creëer je gezonde buurten? Voorbeelden uit Nederland.

Foto van Nederlandse stad met grachten, bomen en boten

Hoe zorg je dat je van ambitie naar uitvoering komt? Annette Duivenvoorden van Platform31, een Nederlandse kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio, bestudeert trends in stad en regio. Platform 31 verbindt beleid, praktijk en wetenschap rondom actuele vraagstukken en komt tot een aanpak waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. 

In veel wijken die door gemeenten zijn geselecteerd om ‘van het gas af’ te gaan is de energietransitie niet de enige opgave. Er spelen ook andere zaken op het gebied van leefbaarheid die voor bewoners dichter en urgenter zijn dan het klimaatprobleem. Zeker in kwetsbare wijken. Denk bijvoorbeeld aan schuldenproblematiek, eenzaamheid, onveiligheid of slechte gezondheid. 

Dit laatste aspect is de aanleiding om een inspiratieboek te maken over vernieuwende praktijken die de opgave van de energietransitie en de opgave rondom het terugdringen van gezondheidsachterstanden aan elkaar verbinden. Platform31 laat zien welke kansen er liggen om de wijk niet alleen aardgasvrij te maken, maar ook de gezondheid van bewoners te verbeteren en gezondheidsrisico’s te verminderen. 

Daarbij gaan we uit van een brede opvatting van gezondheid, waarbij ook vaak onderliggende oorzaken als armoede, schulden of een slechtere woning meespelen. We werken met twee invalshoeken: binnen en buiten. We laten zien waar binnen de beide invalshoeken kansen liggen waarop gezondheid en energietransitie in samenhang kunnen worden opgepakt.  Daarmee bieden we een beginpunt voor een gesprek, tussen adviseurs gezondheid en sociaal domein en adviseurs fysiek en ruimte, over mogelijkheden van een gecombineerde aanpak.

Meer info over dit event vind je op de pagina van de Expert Sessions 'Gezondheid & Comfort in een verdichte woonomgeving'.

Foto van Annette Duivenvoorden

 

Annette Duivenvoorden werkt als senior projectleider bij Platform31 binnen de thema’s Wonen en zorg en stimuleringsprogramma GezondIn.

 

Foto bovenaan van Adrien Olichon via Unsplash