Passiefrijhuis in de stad

Het trajectbegeleidingsproces voor het passief en circulair renoveren van een rijwoning wordt in kaart gebracht met als doel een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren willen begeleiden bij hun circulair bouwproject.

In Vlaanderen staan nog een heleboel te verbouwen eengezinswoningen. Maar als je als particulier verbouwt volgens circulaire principes, dan bots je al snel op een aantal hordes: er is een heel bos aan uiteenlopende criteria rond circulariteit waarin de particulier met beperkte kennis van de materie de bomen moet zien. Ook de vertaling van theorie naar praktijk ontbreekt. De lijst met vragen tijdens de afbraak, de ontwerpfase en de heropbouw wordt steeds groter. Daarnaast zijn er een heleboel financiële en juridische vragen en uitdagingen. Er is nood aan ontzorging en begeleiding voor particuliere circulaire bouwprojecten.

In dit project willen we op basis van geïdentificeerde knelpunten (en kansen), zowel in de klantenreis, de bouwpraktijk als in de trajectbegeleiding een breder begeleidingsproces ontwikkelen dat nadien door een professionele partij kan worden aangeboden aan andere geïnteresseerde bouwheren. Het trajectbegeleidingsproces wordt zo in kaart gebracht en zal dienen als roadmap voor de ontwikkeling van een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren willen begeleiden bij hun circulair bouwproject.

Andere partners in dit project zijn onder meer VIBEMosardUHasseltStad Mechelen en Creamo.

Met ondersteuning van Vlaanderen Circulair.