Kerngezond: naar een gezonde kernversterking in Vlaanderen

Burgers eisen steeds meer dat de overheid werk maakt van een gezonde leefomgeving. Ook in de gezondheidssector en de ruimtelijke planning neemt de belangstelling voor de interactie tussen gezondheid en omgeving toe. Ondanks de brede wetenschappelijke en beleidsmatige interesse blijft de vertaling naar de praktijk een grote uitdaging. In het Kerngezond project zoeken de faculteiten Geneeskunde en Ontwerpwetenschappen en de Provincie Antwerpen naar een methode om gezondheidskennis te integreren in ruimtelijke ontwikkelingen.

We vertrekken hierbij vanuit een brede kijk op gezondheid, dat wil zeggen dat gezondheid meer is dan enkel een fysieke, sociale of mentale dimensie. Gezondheid gaat ook om kwaliteit van leven, zingeving of welbevinden. Vanuit verschillende hoeken in de gezondheidssector is hier reeds aandacht voor onder de noemers doelgerichte zorg, positieve gezondheid, …  Hierbij is het niet alleen belangrijk dat er aandacht gaat naar hoe individuen hun gezondheid kunnen handhaven, maar ook naar hoe de omgeving bijdraagt aan de gezondheid van individuen.

Door lokale zorgverleners te betrekken in het planproces zoeken we naar een manier om enerzijds het gebied beter te kunnen benutten door de zorgsector, anderzijds het natuurlijke kapitaal in de kernen te verhogen in functie van gezondheid. Het project resulteert in richtlijnen voor ruimtelijk ontwerpers die willen inzetten op gezonde kernversterking. Daarnaast wordt het project beschouwd als een leerproces naar een transdisciplinaire samenwerking tussen de ruimtelijke planning en zorgsector op het niveau van beleid, onderzoek en praktijk.

Meer info over dit event vind je op de pagina van de Expert Sessions 'Gezondheid & Comfort in een verdichte woonomgeving'.

Foto van Jasmien Smets

Jasmien Smets is doctoraatstudent bij de onderzoeksgroep Stadsontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. Ze behaalde voorheen een Master in de Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en een Bachelor in de Interieurvormgeving. Haar onderzoek focust op de gezonde en natuurlijke leefomgeving. In 2018 deed ze onderzoek naar Groenblauwe Netwerken in Vlaanderen in samenwerking met het INBO. Momenteel werkt ze nauw samen met de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen aan het onderzoeksproject Kerngezond, waarbij gezocht wordt naar hoe de sectoren ruimtelijke planning en gezondheid dichter bij elkaar kunnen komen.