Groen Licht Vlaanderen
Over ons
Als gevolg van de ontwikkeling en productie van de nieuwe lichtbronen is de verlichtingssector volop in beweging. Verlichting omvat echter nog veel andere aspecten zoals visueel comfort, armatuurbouw, het verlichtingsontwerp, architectuur en interieur design, intelligente lichtsturing en daglichttoetreding. Bovendien moet ook de aandacht voor energie-efficiënte oplossingen blijven bestaan.
Voor elk van deze aspecten bieden zich ook veel nieuwe uitdagingen en opportuniteiten aan. Deze uitdagingen passen onmiskenbaar in internationale tendensen die niet kunnen genegeerd worden. In een geglobaliseerde economie moeten onze bedrijven hierop tijdig kunnen inspelen. Dit vereist kennis, vertrouwen in nieuwe technologie, begeleiding bij implementatie en het prikkelen van de markt.
De verlichtingssector kan zich niet veroorloven een afwachtende houding aan te nemen in deze boeiende verlichtingstijden, waarin technologische (r)evoluties zich in een razendsnel tempo ontwikkelen. Aanwenden van kennis en inzetten op innovatie is de enige manier waarop de Vlaamse bedrijven differentiatie en diversificatie van producten en diensten zullen kunnen realiseren met een meerwaarde t.o.v. buitenlandse concurrenten. Het project ‘Groen Licht Vlaanderen 2020’ wil hieraan tegemoet komen.
Dit project 'Groen Licht Vlaanderen 2020, de verlichtingssecor in transitie' wordt uitgevoerd met de steun van IWT (nu VLAIO) binnen het programma van VIS-trajecten en loopt van 2011 tot 2017 in een samenwerking tussen KU Leuven - Technologieampus Gent (Laboratorium voor Lichttechnologie), WTCB (Labo's 'Licht' en 'Duurzame Ontwikkeling'), Tecnolec en Universiteit Hasselt (onderzoekgroep ArcK van de Faculteit Architectuur en kunst).