Gemeentelijke Basisschool Het Oogappeltje

Type
Renovatie
Locatie
België, Wommelgem
Bouwjaar
2019
Opdrachtgever
Gemeente Wommelgem
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
In uitvoering

Renovatie en uitbreiding van een gemeenteschool.

De huidige school bestaat uit een aaneenschakeling van verschillende fases elk gekenmerkt door een eigen type baksteen.  Ze is gelegen tussen twee straten in het dorpscentrum met de toegang aan de noordelijke woonstraat (A.Mortelmansstraat).  

Van de reeks gebouwen worden de oudste delen, aan de zuidelijke straat (Dasstraat) afgebroken.  De delen die behouden blijven worden geherstructureerd en uitgebreid in de geest van het brede school concept:
- inkom voor de turnzaal, onafhankelijk te gebruiken door externe verenigingen
- kleedruimtes bij de turnzaal
- polyvalente ruimte met industriële keuken

Het ontwerp zet in op compactheid ten voordele van de open ruimte.
Langs de Dasstraat wordt een nieuwe vleugel gebouwd die tevens de nieuwe hoofdingang omvat.  Dit past beter in de circulatielogica van de straten binnen het dorp en zorgt ervoor dat de verkeersdrukte in de smalle woonstraat (A.Mortelmansstraat) afneemt.  Het gebouw springt in tov de rooilijn om aan te sluiten bij de aanpalende historische woning, het openbaar domein uit te breiden en een veilige aankomstzone voor de fietsers te voorzien.  
Op de verdiepingen worden de directie en personeelsruimtes gehuisvest, het gelijkvloers omvat een polyvalente ruimte die uitgeeft op de speelplaats én de straat.
Langs de A.Mortelmansstraat komen de nieuwe kleuterklassen.  Deels geschoven onder het bestaande zwevende volume, deels gebouwd op de open ruimte tussen het zwevend volume en de perceelsgrens.
De bestaande turnzaal wordt uitgebreid met kleedruimtes en krijgt een nieuwe gevel die doorkijk vanaf de straat mogelijk maakt.

De nieuwe straatgevels nemen de ritmische baksteenstructuur van de bestaande schoolgebouwen over. 

Het ganse proces van afbraak, uitbreiding en nieuwbouw is gefaseerd bedacht in functie van een doorlopende werking van de school met alle leerlingen.

Wat betreft de technieken wordt het geheel consequent opgesplitst volgens het soort gebruik van de lokalen en het bijhorende regime. De nieuwe klaslokalen en de kleedruimtes worden aangesloten op de bestaande technische ruimte. De polyvalente ruimte en personeelsruimtes die een veel ruimere gebruiksperiode hebben dan de klassen krijgen autonome technieken, aangepast aan de hoogwaardige isolatiegraad van dit gebouw: een warmtepomp met grondboring gekoppeld aan vloerverwarming. Alle lokalen worden voorzien van balansventilatie en er worden pv-panelen geplaatst. De led-verlichting wordt automatisch gestuurd door middel van daglicht- en bewegingsdetectoren.

  • Doel

    • Duurzame technieken, afgestemd op het type gebruik.

  • Architectuur

    • Structuur : dragend metselwerk en beton

  • Technieken

    • Ventilatie : mechanische toevoer en afvoer, co2 gestuurd

    • Sanitair warm water en verwarming : warmtepomp (grond-water) met vloerverwarming

    • Elektriciteit : PV-panelen

    • Regenwaterrecuperatie : sanitair bestaand, te renoveren en nieuwbouw worden aangesloten op regenwaterrecuperatie

    • Verlichting : led-verlichting automatisch gestuurd via aanwezig- en afwezigheidsdetectie