Mundo-a

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Antwerpen
Bouwjaar
2018
Opdrachtgever
Ethical Property Europe
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
In uitvoering

B-architecten geeft Mundo-a vorm, een bio-ecologisch passiefkantoor in Antwerpen.

Op de site gelden heel wat beperkende randvoorwaarden: er bevinden zich de nooduitgangen van de metro en het achterliggende Eco-huis dient steeds bereikbaar voor hulpdiensten en leveringen te zijn.
Daarom is het nieuwe kantoorgebouw vormgegeven als een brug die de hele site overspant. Hierdoor ontstaat er een 6m hoge vrije ruimte die als een overdekt plein toegang biedt aan het Ecohuis, het Ecocafé en het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a.

De overspanning gebeurt door 3 gelamelleerde houten vakwerkliggers die steunen op betonnen scheiwanden. Volgens de traveematen van de vakwerkliggers kunnen op de kantoorniveaus lichte wanden vrij geplaatst worden. Op de middelste verdiepingen worden ruim voldoende gemeenschappelijke ontmoetingsplekken voorzien voor de verschillende gebruikers van het complex.

De gevels zijn afgewerkt met groengekleurde keramische dakpannen. Er wordt passief buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing geplaatst. In het binnengebied is een tuinpaviljoen ingeplant. Dit is een polyvalente ruimte en bevat een ontmoetingsruimmte en de gemeenschappelijke bergruimtes voor de verschillende gebruikers van de site. 
Mundo-a is het vierde Mundo-centrum van Ethical Property Europe in België. Mundo centra bieden onderdak aan zowel beginnende als gevestigde maatschappelijk geëngageerde organisaties.

Het Mundo-a kantoorgebouw voldoet aan alle nieuwste inzichten van ecologische en ethische duurzaamheidseisen. Daarom is er zoveel mogelijk gewerkt met materialen die door een duurzame instelling gelabeld zijn. Meer updates over het project op de site van B-architecten