Passiefwoning in Meise

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Meise
Bouwjaar
2017
Opdrachtgever
prive
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Passiefwoning met sculpturale vormgeving

Programma

De opdracht van de klant was het ontwerpen van een passiefwoning op een hoekperceel in een nieuwe verkaveling te Meise. Op vraag van de bouwheer werd vanaf het eerste ontwerp gewerkt met de hoogste energetische eisen (massief-passiefbouw). De opbouw van de gevels volgt uit de oriëntatie van het perceel en de ligging ten opzichte van de straat. Kleinere ramen en meer gesloten gevels aan de noordzijde en grotere raamvlakken op de zuidgerichte gevel aan de tuin. Er werd gezocht naar een interessant gevelbeeld en interne ruimtelijkheid door de met helling van de daken te spelen. Zo wordt er een dubbelhoge ruimte gecreëerd, met flauwe dakhelling, in de ouderslaapkamer en zoveel mogelijk bruikbare oppervlakte ontworpen, in de kinderslaapkamers en de badkamer, door met een steilere dakhelling te werken. De hele woning krijgt een ruim, licht en zonnig gevoel dankzij een vide aan de achtergevel, deze verbindt alle verdiepingen en zit ook weer onder een dakvlak met een flauwe helling. In deze vide bevinden zich ook alle trappen van de woning. De bijna sculpturale vorm van het dakvolume wordt versterkt door de materiaalkeuze. De donkere gevelsteen creëert de indruk van een massieve plint waarop twee verspringende daken vertrekken. Door ook de gevels van de eerste verdieping te bekleden met roestbruine tegelpannen sluit de vorm en de materiaalkeuze mooi bij elkaar aan

Energetische specificaties

  • E-peil: 28
  • K-peil: 17

De woning werd zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Ze wordt met een minimum aan technieken verwarmd.

Het compact toestel zorgt voor de ventilatie (D), het sanitair warm water en heeft een beperkt vermogen aan verwarming. Het ventilatietoestel wordt voorafgegaan door een bodem warmte wisselaar.

De beperkte bijkomende verwarming die deze woning nog nodig heeft wordt geleverd door een pelletkachel op het gelijkvloers. 

Extra

  • Netto bewoonbare oppervlakte: 300 m²
  • Ventilatiesysteem: D
  • Verwarmingssysteem: lucht-lucht warmtepomp (Nilan Compact-P) / pelletkachel
  • Sanitair warm water: lucht-water warmtepomp (Nilan Compact-P)
  • Toepassing hernieuwbare energie: fotovoltaïsche zonnepanelen & pelletkachel