Pionier circulaire leembouw te gast op Pixii Expert Day

Leembouw voorbeeld - Maison de chasse - Aalst

21 feb 2018 - 00:00

Journalist: Liesbeth Verhulst - Bron: dit artikel verscheen op 21 februari 2018 op architectura.be

BC architects & studies realiseerde zijn eerste bouwprojecten op Afrikaanse bodem. “Bouwen gebeurt daar op een heel andere manier, die veel ruimte liet voor innovatie en experiment”, vertelt Ken De Cooman. “Dit heeft geresulteerd in heel mooie gebouwen, opgetrokken met lokale materialen. Die kennis hebben we meegenomen naar België. We zijn eerst op kleine schaal begonnen met aarde van de site te gebruiken als bouwmateriaal. Onze expertise zijn we beginnen aanbieden aan architecten en aannemers. Gaandeweg is de schaal gegroeid en nu willen we deze groeimarkt verder uitbouwen.”

Leverancier van bouwmaterialen

Het bureau zette het eerste circulaire aarden gebouw van de Benelux neer: het Jachthuis in Aalst. “Ook met de toren in Dilsen-Stokkem, een ontwerp van De Gouden Liniaal, waren we pionier”, zegt Ken De Cooman. Om het proces voor circulaire leembouw te vergemakkelijken en als dienst aan te bieden, heeft het bureau de spin-off BC Materials opgericht, een aparte bvba waarmee ze bouwmaterialen leveren. “Naast het produceren van bouwmateriaal zetten we ook sterk in op sensibilisatie rond circulaire leembouw”, aldus De Cooman.

Gezond bouwen

“Bij gewone leembouw wordt de grondstof in Duitsland of Nederland gehaald. Dat brengt veel transportkosten met zich mee en de groeves worden uitgeput. Je moet weten dat in Vlaanderen jaarlijks 21 miljoen ton aarde wordt uitgegraven. Het overgrote deel daarvan komt terug in landfills terecht, maar aan dit tempo zijn die landfills over tien tot vijftien jaar vol. Wij willen die lineaire keten cirkelvormig maken. Bovendien is aarde als materiaal CO2-neutraal en is dit een heel gezonde manier van bouwen: een dampopen systeem met een zeer sterke vochtregulerende functie. Een ventilatiesysteem D is bij leembouw overbodig. Voorts is aarde een mineraal materiaal dat geen gassen uitstoot, en een grote thermische inertie biedt, en zo een perfecte aanvulling is voor bio-gebaseerde materialen.”

Pilootproject

BC Materials is vandaag laureaat van twee subsidies: Be Circular Brussel en Vlaanderen Circulair. Met de steun van Vlaanderen Circulair heeft BC Materials nu zijn pilootproject beet: het multifunctioneel centrum te Berg van Termunt in Tervuren. “Daar gaan we een volledig circulair gebouw optrekken: demonteerbaar, zonder afval. Circulaire leembouw maakt er deel van uit maar ook alle andere materialen kiezen we op basis van hun circulaire karakter. Met dit project willen we de mogelijkheden van circulaire leembouw demonstreren.”

Wie meer wil weten over dit pilootproject en circulaire leembouw, kan dinsdag 20 maart terecht op de Pixii Expert Day ‘Circulair bouwen’. Inschrijven kan op de website van Pixii.