1 Miljoen (bijna) energie-neutrale woningen in Europa - 4 strategieën voor gemeenschapsvernieuwing

5 feb 2020 - 08:35

We weten dat we bij 2C zeker bepaalde natuurlijke compensatie mechanismen hebben uitgeput. Woningen zijn in Europa verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2 emissie.

Ondanks deze alarmerende feiten is er nog hoop. We hebben tot circa 2030 om het effect dat we als mens hebben op de atmosfeer om te buigen. We kennen heel veel oplossingen die een bijdrage kunnen leveren om de toekomst van ons en de generaties na ons te verzekeren.

Het gaat hierbij niet alleen om technische oplossingen, maar ook over de vraag hoe we dit gezamenlijk - dus met iedereen - kunnen financieren. Kern is de vraag hoe we met elkaar willen leven en werken. Comfort en gezondheid voor iedereen zijn heldere verwachtingen die eenvoudig moeten kunnen worden gerealiseerd. Als gemeenschap met elkaar aan de slag is de kern. In de presentatie wil ik ingaan op het omdenken van optimaliseren vanuit het heden naar het ontwerpen vanuit de gewenste toekomst.

Bio spreker

Erik van Wijk

Erik van Wijk is binnen EIT Climate-KIC verantwoordelijk voor het Europese 1 miljoen bijna energie-neutrale woningen programma. Hij heeft een 15-jarige internationale achtergrond in de chemische industrie en werkt sinds 20 jaar als ondernemer. Altijd actief in het innoveren op het grensvlak tussen markt (industrie, maatschappij), technologie, financiering en overheid met een duidelijk oog voor het ontdekken en bouwen naar een duurzame toekomst.

 

ONTDEK DE STUDIEDAG 100.000 RENOVATIES >>>