Balansventilatie: sleutels tot succes

Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) kampt soms met een slecht imago. Maar de laatste jaren worden er steeds vaker woningen opgeleverd waarin het systeem succesvol is toegepast: tot volle tevredenheid van bewoners. Want een goed ontworpen, goed geïnstalleerd en goed onderhouden systeem levert comfort, energiebesparing en een gezond binnenmilieu.

In de brochure “Balansventilatie met wtw in de woningbouw” van het Nederlandse Lente-akkoord zijn belangrijke leerpunten uit succesvolle projecten op een rijtje gezet. Met foto’s die laten zien hoe het wel én hoe het niet moet, en met tips en ervaringen van praktijk-professionals. U krijgt nieuwe praktische inzichten die u direct kunt toepassen.

De succesvolle projecten leren ons dat balansventilatie met wtw in alle fasen van het bouwproces aandacht moet krijgen:

  1. Maak een goed ontwerp. De plaats van de ventilatie-unit, het verloop van ventilatiekanalen en de plaats, aantal en afmetingen van inblaasventielen zijn bepalend voor de kwaliteit;
  2. Bezuinig niet op capaciteit van ventilatiekanalen en het aantal inblaasventielen;
  3. Werk zorgvuldig. Vermijd schade aan ventilatiekanalen tijdens de bouw. Zorg voor goede aansluitingen;
  4. Controleer bij oplevering of het systeem aan alle eisen voldoet;
  5. Zorg voor overdracht. Leg aan bewoners uit hoe het systeem werkt en bied een onderhoudscontract aan.

Wie balansventilatie met wtw in het gehele bouwproces verankert, kan mooie, energiezuinige woningen realiseren waar de eindgebruiker blij van wordt.

 

Bron: www.lente-akkoord.nl