Betere informatie-uitwisseling met BIM-modelleerrichtlijnen

9 sep 2019 - 10:56

Het gebruik van bouwinformatiemodellen hierbij resulteert onder andere in minder fouten op de werf, in meer inzicht in het project, en in efficiëntere informatie-opbouw tussen de verschillende betrokken partijen. Maar net bij dit laatste loopt het vaak mis. In de praktijk worden ontvangen bouwinformatiemodellen vaak opnieuw opgebouwd.

 

Om dit te voorkomen dienen er goede afspraken gemaakt te worden, rekening houdend met de verschillende doelstellingen van de verschillende betrokken partijen. Hoe dient voor een specifiek objectief een bouwinformatiemodel geometrisch opgebouwd te worden en welke informatie dient het te bevatten?

Kortom, BIM-modelleerafspraken helpen je een bouwinformatiemodel op te bouwen zodat dit gebruikt kan worden door andere projectpartners. Om uniformiteit in dergelijke afspraken te brengen, is het TC BIM & ICT van het WTCB en Cluster BIM BIM-modelleerrichtlijnen aan het ontwikkelen. In een eerste stap wordt er gekeken naar de overdracht van bouwinformatiemodellen van het ontwerpteam naar het uitvoeringsteam. We werpen alvast een blik op de eerste resultaten..

 

 Charlotte Euben is hoofdadviseur Digitale Bouw bij WTCB waar zij verantwoordelijk is voor de werking van Cluster BIM en het opstellen en up-to-date houden van het Belgisch BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan.