Begin 2011 startte voor Margo en Erik de zoektocht naar een eigen woning, liefst in de stad, dichtbij alle voorzieningen. Bij geen enkele instapklare woning hadden ze het gevoel hun droomhuis gevonden te hebben. Gelukkig zagen ze geen graten in renoveren. Daarom besloten ze een huis te zoeken met weinig huidige waarde en vooral te kijken naar het potentieel. In Berchem vonden Margo en Erik dit huis: verkommerd en afgeleefd, maar structureel in orde en zonder veel problemen te verbouwen.
Half 2011 werd gestart met de afbraak van de typische koterij achteraan. Die werd vervangen door een achterbouw in houtskeletbouw, in één dag geplaatst. De voor- en achtergevel werden behouden, net als een deel van de dakstructuur. Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie was een woning met veel lichtinval. Daarom plaatsten ze grote ramen achteraan in de noordgerichte achtergevel, en werd tussen de oude gevel en de achterbouw een lichtstraat boven een vide geïntegreerd die licht brengt tot in het midden van de woonruimte. Een leuk detail is dat ook de raamopeningen in de oude achtergevel voor een groot deel behouden zijn en nu uitkijken op deze lichtstraat.
Zelf bouwen of uitbesteden?
Een afweging die ze telkens opnieuw moesten maken: doen we dit stuk zelf of besteden we het uit? Niet enkel de kosten, maar ook het rendement speelde hierbij een rol. “Was het de tijd die ze er zelf moesten insteken wel waard?” Als zelfbouw dan bijna evenveel zou kosten als het uitbesteden en de verwachte kwaliteit dezelfde zou zijn, was de knoop snel doorgehakt. Zo beslisten ze om de luchtdichting zelf te verzorgen: daar kruipt veel tijd in en allebei hechtten ze ook belang aan de gedetailleerde en kwalitatieve uitvoering ervan.
Hun ervaringen met de werken die ze wel uitbesteedden waren gemengd. Sommige aannemers voldeden niet aan de verwachtingen en leverden ondermaats werk, in andere gevallen zorgde een soepele samenwerking voor een oplossing op maat van de renovatie.
Margo en Erik gaven ook aan dat het moeilijker was om vakmensen te vinden die mee wilden denken in het BEN/ecologisch verhaal. Meewerken was geen probleem, maar mee nadenken en oplossingen zoeken buiten de gekende praktijk was vaak moeilijk. En net dat is in een BEN renovatieverhaal veel belangrijker.
Ze verwoordden het als volgt, als er een vakman kwam en die zei “komt allemaal goed, ik doe dat altijd zo”, was de kans groot dat zijn antwoord moeilijk zou passen in hun BEN verhaal. Als daarentegen het antwoord was dat hij/zij er eerst over na moest denken, gaf dat hen meer vertrouwen in de ernst van de vakman.
Omdat ze zelf veel deden, was ook de planning om met aannemers te werken moeilijk. Zelf werkten ze naar eigen zeggen nogal organisch wat het afstemmen van eigen werk en aannemerswerk bemoeilijkte.
Het oorspronkelijke idee was om de renovatie in 6 maanden af te ronden, een planning die al snel onhaalbaar bleek. Vandaag, bijna drie jaar na de start, is de woning voor het grootste deel klaar, al blijven er nog hier en daar werkjes over.
Achteraf bekeken zijn Erik en Margo tevreden over veel van wat ze zelf gedaan hebben, al hebben ze een sterk vermoeden dat het zelf uitvoeren van sommige werken uiteindelijk geen winst heeft opgeleverd.