In het algemeen gebeuren er zeer weinig acties met de zonnewering. In 54% woningen is de zonnewering of wel altijd gesloten of altijd open. Hierdoor is er geen significante relatie tussen het sluitingspercentage en de temperatuur (binnen of buiten) of zonnestraling.
Indien de stand van de zonnewering wordt aangepast is dit meestal ‘s ochtends of ‘s avonds. We zien echter dat niet altijd ‘s ochtends de zonnewering naar beneden wordt gedaan en ‘s avonds terug omhoog. In een aantal gevallen (%) werd de zonnewering gebruikt als verduisteringsmiddel, hierdoor zien we een groot aantal sluitings-acties ‘s avonds en opening-acties ‘s ochtends.
Kom meer te weten op 8 oktober 2020!
Silke Verbruggen diept dit onderwerp verder uit op onze Expert day met thema Zomercomfort. Tal van sprekers brengen inzichten die jouw kennis over zomercomfort zullen verdiepen en inspireren! Deze Expert day kan je op locatie komen volgen of na afloop online!
Uit dit onderzoek kunnen we concluderen dat de meeste bewoners hun zonnewering meestal in de zelfde stand laten, naargelang hun voorkeuren. En dat een aantal mensen de zonnewering ook niet gebruiken op de manier waarvoor het ontworpen is. In het algemeen zien we dat de acties ‘s ochtends en ‘s avonds gebeuren wanneer de bewoners thuis zijn en gebeuren de acties niet perse op de momenten van de dag met de hoogste temperatuur of de meeste zon. Educatie van bewoners van sociale woonwijken omtrent het gebruik van de zonnewering kan oververhitting helpen vermijden.
Bio spreker
Silke Verbruggen behaalde haar diploma ‘Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur’ aan de Ugent in 2017. Dit met een masterthesis over het raamopeningsgedrag van bewoners in een CO2-neutrale woonwijk. Sindsdien werkt zij als doctoraatstudent aan de onderzoeksgroep ‘Bouwfysica, Constructie en Klimaatbeheersing’.