Kierenjacht: artikel over luchtdichtheid (bron: Testaankoop)

foto_testaankoop_debby.jpg

12 feb 2019 - 10:01

De interesse voor isolatie en ventilatie van de woning bestaat al langer. Maar de luchtdichtheid van de woning begon pas echt onder de algemene aandacht te komen nadat een Europese richtlijn uit 2002 rond de energieprestaties en het binnenklimaat (EPB) in gebouwen moest worden omgezet in nationale of gewestelijke regelgeving. Luchtdichtheid helpt onze woningen immers energiezuiniger te maken. Maar ongewenste luchtlekken vermijden doe je om meer dan een reden.

  • Lees hier het volledige artikel in het Nederlands of in het Frans. Journalist: Roger Vanparys, Bron: Testaankoop / test Achats 638 februari 2019.

 

Interview met Bart Humbeeck en Debby Burssens van Pixii

Zijn de geesten in de bouw al wat gerijpt op het vlak van luchtdichtheid? "Men blijft toch op een niveau van luchtdichtheid hangen, dat ons inziens onvoldoende is, zoals blijkt uit de metingen die ons bekend zijn bij standaardwoningen. Aannemers en vaklui zien een opleiding over luchtdichtheid nog te vaak als een kost. Bovendien vereist de zorg voor luchtdichtheid vanwege de vakman een analytische ingesteldheid en inzicht om in elke situatie de juiste oplossing uit te dokteren. De uitvoering op de werf vergt ook geduld en tijd. Als die tijd niet ingerekend is in de offerte, kan geen kwaliteitswerk worden geleverd."

Wat zijn opmerkelijke vaststellingen? "Bij veel aansluitingen tussen bouwdelen zit je met flappen folie die je in de pleisterlaag moet inwerken. Het gebeurt echter wel vaker dat een stukadoor die gewoon wegsnijdt omdat hij ze hinderlijk vindt. Ramen vertonen soms slecht afgeregeld en vooral niet perfect sluitend schrijnwerk. Je kunt daar maar beter ramen van klasse 3 of 4 qua luchtdichtheid nemen. We zien ook veel pogingen om alles met ongeschikte tape af te dichten en te veel doorboringen van het luchtscherm, bv. om spotjes te plaatsen. Wij pleiten daarom voor de aanduiding van een luchtdichtheidsverantwoordelijke op de werf."

Wat kun je zelf doen? "Je moet jezelf eerst goed informeren. Sommige leveranciers van producten voor de luchtdichtheid of bouwmaterialenhandels, vooral in de ecologische sector, organiseren opleidingen, waar je ook als particulier terechtkunt. Je kunt ook bij Pixii terecht. Verder is het belangrijk dat je je op de werf zelf door een expert laat begeleiden. Tot slot is het cruciaal om tussentijds tests uit te voeren, zodat je nog kunt ingrijpen en lekken kunt wegwerken."

Kun je een goede luchtdichtheid afdwingen van je aannemer? "Je kunt effectief clausules in je overeenkomst laten opnemen, en zelfs een bepaalde waarde van luchtdichtheid laten opnemen en zo een prestatiecontract laten opstellen. Bovendien kun je thermografische foto’s laten nemen, zodat je een bewijs in handen hebt bij discussies met je vaklui."

Wat is de meerprijs voor een optimale luchtdichtheid? "Eigenlijk is dat een foute vraag. Je moet gewoon zo correct mogelijk zien te werken en luchtdichtheid als vanzelfsprekend beschouwen. De prijs voor luchtdichtheid hangt trouwens sterk af van het detail dat over de luchtdichte laag al in het ontwerp is voorzien. Het is cruciaal om hierop te letten. Bij houtskeletbouw zal de prijs hoger liggen, maar je kunt er ook meer zelf de handen uit de mouwen steken."

Welke evolutie zie je in de toekomst? "Op zich is er geen dwingende maatregel die ons naar een hoger niveau van luchtdichtheid stuwt. Er is geen verplichting in de EPB-regels; er zit enkel een aanbeveling in de ventilatienormen, die ons inziens verouderd is. Ook het Vlaamse S-peil neemt de luchtdichtheid mee. In een periode dat de luchtkwaliteit het maatschappelijk debat beheerst, moeten een goed verzorgde luchtdichtheid en ventilatie een algemeen streven zijn."

 

Journalist: Roger Vanparys, Bron: Testaankoop / test Achats 638 februari 2019.