Ontdek de beste energiezuinige tertiaire projecten en wijken

Binnen het project werden door Pixii enkele inspirerende voorbeelden uit buiten- en binnenland onderzocht en gedocumenteerd. U kan ze nu raadplegen op www.energieindestad.be/voorbeelden.html
 

Overzicht van de voorbeeldprojecten

 

Kindercrèche, Heidenau (Duitsland)

In 2007 besloot de stad Heidenau een nieuwe crèche voor 72 kinderen te bouwen in het stadspark. De ontwerpers vatten het idee op om de kindercrèche in het reliëf van het parklandschap te integreren. Dit idee van een organische vorm kan ervaren worden in verschillende elementen van het ontwerp: het grondplan volgt een gebogen lijn, er zijn grote vensters naar de omgeving en het golvende groendak is een verlenging van de begroeiing in het park. Het gebouw combineert zware buitenmuren met een lichte, houten gordijngevelstructuur.
 

Gemeentecentrum, Ludesch (Oostenrijk)

De gemeente Ludesch in de regio Voralberg Walgau, Oostenrijk, zag zich door een sterke toename van het bevolkingsaantal genoodzaakt een nieuw gemeentecentrum te bouwen. Naast de ambitie om binnen het budget een passief gebouw neer te zetten met een laag exploitatieverbruik, is ook bijzondere aandacht gegaan naar de keuze voor gezonde materialen met een beperkte ecologische voetafdruk voor ontginning, verwerking, transport en - uiteindelijk - sloop. Het resultaat is een zeer performante massiefhouten skeletstructuur, gebouwd op een kelderverdieping in beton.
 

Lodenareal, Innsbruck (Oostenrijk)

Het Lodenareal is de site van een voormalige textielfabriek in het Oostenrijkse Innsbruck. Twee van de drie woonclusters uit het masterplan zijn uitgevoerd in passiefstandaard. Met 354 appartementen vormen ze op dit moment het grootste residentiële woonproject dat in Europa is gecertificeerd door het Passivhaus Institut. Het nieuwe stadsdeel heeft een oppervlakte van 28 000 m² en sluit met zijn L-vormige volumes over zes bouwlagen aan bij
de omliggende hoogbouw.
 

De Zande, Beernem (België)

In 2007 werd op de site de eerste Vlaamse passiefschool opgeleverd en ook de sporthal, die sinds 2010 in gebruik is, volgt dezelfde principes. De vlasschuur, die door zijn centrale plaats bepalend is voor de beeldvorming, werd in 2011 gerenoveerd en herbestemd tot ontmoetings- en  consultatieruimte.
 

L'espoir, Molenbeek (België)

In de Finstraat in Molenbeek is de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van een woonproject dat om verschillende redenen vernieuwend is. Een vervuild, braakliggend terrein werd er omgetoverd tot 14 passieve koopwoningen voor kleine en grote gezinnen met een laag inkomen. Zowel het unieke samenwerkingsverband tussen het Buurthuis Bonnevie, het Brusselse Woningfonds, de CIRÉ en de eigenaars, verenigd in de organisatie l’Espoir, als de participatie van de gezinnen bij de totstandkoming van het project zijn bijzonder innovatief.
 

Aeropolis II, Schaarbeek (België)

Het Aeropolis II-gebouw in Schaarbeek was in 2012, het grootste passiefkantoor van België. Het wedstrijdontwerp bestond uit een compact volume met een betonnen structuur en een gevelbekleding in baksteen. Er waren al duurzaamheidsaspecten in het ontwerp geïntegreerd, zonder meteen te voldoen aan de passiefstandaard. Het bouwteam besliste vervolgens een energieonderzoek te doen om de kosten van het passief bouwen te evalueren en de keuze daarvoor aan te bieden aan de klant. De scherpere energiecriteria zouden een meerkost vertegenwoordigen van twee tot vier procent, met een afschrijving op ongeveer vijf jaar. De associatie van mede-eigenaars, opdrachtgever van het project en ook één van de toekomstige gebruikers van het gebouw, zegde toe. Wel wilde ze de bakstenen gevelafwerking nog integraal vervangen door glas... de zoektocht naar oplossingen kon beginnen.
 

De Kroeven, Roosendaal (Nederland)

De Kroeven in Roosendaal is het eerste grootschalige project in Nederland dat is opgewaardeerd naar de EnerPHit passiefhuisstandaard voor renovatie - 25 kWh per m² per jaar. 134 woningen werden behouden en gerenoveerd tot de passiefstandaard, 116 nieuwe passieve woningen werden toegevoegd.
 

Raelschule, Buchloe (Duitsland)

Het gebouw van de middelbare school van Buchloe was een voorbeeld van de betonarchitectuur uit de jaren zeventig. Een massief betonnen constructie zonder isolatie, enkel glas rondom en duimbrede kieren tussen de ramen en de wanden maakten de energiefactuur van deze school torenhoog, terwijl de lesomstandigheden binnen alles behalve optimaal waren. De Landkreis Ostallgäu, eigenaar van de school, had zichzelf in 2008 de doelstelling opgelegd om te proberen de passiefstandaard te bereiken bij alle toekomstige nieuwbouw en renovatieprojecten. Ook voor de renovatie van deze school was dit de doelstelling. De belangrijkste randvoorwaarde voor het project was echter de vereiste om de school doorlopend te kunnen gebruiken tijdens de renovatie, met minimale extra kosten voor eventuele tijdelijke opvang en slechts een beperkte periode van hinder.
 

Trajectbegeleiding voor steden en gemeenten

 
Lokale overheden kunnen bij Pixii terecht voor het uitwerken van duurzame gebouwen en wijken. Pixii stelt daarbij duidelijke checkpoints voor van projectdefinitie tot oplevering. Als opdrachtgever stel je vooraf het gewenste ondersteuningstraject samen. Meer informatie vind je hier. 
 
Meer info over het onderzoek LESS vind je hier.