Over klimaatbestendig omgaan met toenemende hitte-stress: blauwgroen ontwerpen voor het koelen van gebouwen, wijken, dorpen en steden

15 okt 2019 - 09:33

Dé voorwaarde om onze urbane omgeving klimaatbestendig te maken? “Door eindelijk eens aandacht te schenken aan de zo lang verwaarloosde ecosysteemdiensten. Die zijn ook in de urbane context zeer bepalend voor het bereiken van onder meer thermisch comfort in gebouwen én omgeving, aanvaardbare Mobiscores en energieprestatie-coëfficiënten, waterneutraliteit en herstel van stedelijke biodiversiteit ...” 

Ass. prof. em. Erik Rombaut brengt vernieuwende inzichten over de rol van de omgeving om te verhinderen dat we massaal naar airco’s moeten grijpen. Hoe functioneren blauwgroene structuren en netwerken precies in de strijd tegen klimaatverstoring, droogte én wateroverlast? En hoe geeft dit alles aanleiding tot interessante stedelijke transitieverhalen zoals de in opmars zijnde ‘sponge cities’ en ‘forest cities’?  

 

Erik Rombaut (°1955)  is MSc biologie (UGent 1977) en doceerde ecologie, milieukunde, ruimtelijke planning en ecologische stedenbouw aan de faculteit Architectuur van de KULeuven, departement Sint-Lucas (Gent/Brussel) en milieukunde aan de Odisee Hogeschool, technologiecampus Gent. Zijn onderzoek houdt zich onder meer bezig met de voordelen van blauwgroene netwerken in rurale én urbane omgeving (met een doordachte public-private gradiënt) voor het herstel van sociale en biodiversiteit, voor het oplossen van mobiliteits-, energie- en waterproblemen en het verminderen van het stedelijk hitte-eiland effect.