Pixii-leden winnen Climathon Oscar!

13 nov 2019 - 21:18

De Climathon is een heel-jaar-door programma met een 24-uurs hackathon, die plaatsvond in meer dan 130 steden in meer dan 50 landen. Zo'n Climathon vertaalt oplossingen voor klimaatactie in tastbare projecten, die klimaatpositieve bedrijven en start-ups ondersteunt en zich richt op lokale beleidswijzigingen. Groepjes van onvermoeibare professionelen bogen zich in Brussel over 2 challenges: ‘Hoe krijgen we inzicht in het energiegebruik van gebouwen en hoe kunnen we renovatie en gedragsverandering stimuleren?’ en ‘Hoe kunnen we groendaken en -gevels met zonnepanelen promoten?. Zo willen ze de huidige hoofdbron van luchtvervuiling in Brussel en van klimaatverandering in het algemeen effectief kunnen tackelen. De winnaars maken nu kans op de Climathon Global award.

Een samenvatting van de oplossingen wordt binnenkort op de Climathon website gepubliceerd[2]. Wij houden je de komende weken op de hoogte!

Wannes Thiepont van Sei vertelt: "Ik had veel van Climathon verwacht, ook al wist ik niet goed wat het precies zou inhouden, en het heeft zelfs die verwachting overstegen. Volgend jaar en alle komende jaren ben ik alvast van de partij. Het is onwaarschijnlijk hoeveel gedreven slimme koppen er aan één tafel kunnen zitten. En ook al werken ze in zeer verschillende disciplines, toch staan de neuzen reeds in dezelfde richting. Dit maakt het zoveel eenvoudiger om thema’s te bespreken zonder de onnoemelijke weerstand te moeten overbruggen.""Het was voor mij ook de eerste keer dat ik deelnam aan een hackaton en ik was lichtjes - evenwel positief - sceptisch over het feit of je door jezelf en anderen intellectueel af te matten door een nachtje door te doen wel tot verrijkende inzichten kan komen. Slaap is immers een goede voedsingsbodem voor de geest. Anderzijds is de Climate KIC niet aan zijn proefstuk toe. En het moet gezegd: het feit dat er zo'n sterke team-spirit was, dat we samenwerkten met mensen uit zeer verschillende disciplines - van onderzoekers over advocaten tot artsen, economisten en ingenieurs - en dat we urenlang tot in de diepte aan één maatschappelijke uitdaging; creërde een fantastische surplus. Je moet het zelf hebben meegemaakt om het te begrijpen!", besluit Debby Burssens van Pixii.

[1] Het EIT is een EU-orgaan dat in 2008 door de Europese Unie is opgericht om het innovatie­vermogen van Europa te versterken. Het EIT maakt integraal deel uit van Horizon 2020, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Het ondersteunt de ontwikkeling van dynamische, pan-Europese partnerschappen op lange termijn tussen toonaangevende bedrijven, onderzoekslaboratoria en andere bedrijven. Deze partnerschappen worden innovatiegemeenschappen genoemd (KIC). De Climathon wordt georganiseerd door de Klimaat Innovatiegemeenschap (Climate KIC) die in Brussel is gevestigd (https://eit.europa.eu/our-communities/eit-climate-kic
[2] Zie bijv. https://climathon.climate-kic.org/en/solutions/gemeentergie-energizing-the-private-houseowners