De nieuwe labels energieneutraal bouwen die Pixii vorig jaar lanceerde, focussen op de balans tussen de hernieuwbare primaire energiebehoefte van een gebouw en de productie van hernieuwbare energie. In dit artikel lichten we dit toe aan de hand van een concreet voorbeeld. De beste manier om dit te uit te leggen is even naar een bestaand voorbeeld kijken. Zo leren we ook ineens hoe we van een ‘klassiek’ passiefhuis-label kunnen groeien naar het Plus- of Premium label.
Case: gecertificeerd passiefhuis in Borsbeek
Als voorbeeld nemen we een gecertificeerd passiefhuis uit 2013-2014 in Borsbeek van architect Frederik Fossé (Huisraad) dat werd uitgevoerd door Pixii-lid Premium Passiefbouw. Het gaat om een vrijstaande woning voor 5 bewoners met volgende kenmerken:
- Compactheid: V/A = 1,68
- Netto vloeroppervlakte: 179,9 m²
- Geprojecteerde grondoppervlakte: 85,0 m²
- Umuren = 0,110 W/(m²K)
- Udak = 0,100 W/(m²K)
- Uvloer = 0,126 W/(m²K)
- Ugemiddeld ramen = 0,81 W/(m²K)
De woning werd uitgerust met volgende technische installaties:
- Balansventilatie: Paul Novus 450 (rendement warmterugwinning = 84,9%)
- Warmtepomp lucht-water: Mitsubishi Ecodan
- Zonnecollector: vlakke plaat collector - TISUN PFM-S (4x 1,89 m²)
- Douchewarmtewisselaar (rendement = 42%)
De ingave in PHPP9 leert dat het huis het “Classic”-label bereikt. Het huis voldoet dus aan de ‘klassieke’ passiefhuis-eisen:
- Netto energiebehoefte voor verwarming ≤ 15 kWh/m².jaar
- Netto energiebehoefte voor koeling ≤ 15 kWh/m².jaar
- Luchtdichtheidstest n50 ≤ 0,6 h-1
- Kans op temperatuuroverschrijdingen boven 25° C ≤ 5%
- Hernieuwbaar primair energieverbruik (PER) ≤ 60 kWh/m²jaar
Naar Plus?
Het huis heeft met 43 kWh/m²geconditioneerde vloeroppervlakte per jaar relatief vlot de klassieke PER-eis van 60 kWh/m²jaar behaald. Daarnaast wordt er al 18 kWh/m²geprojecteerde grondoppervlakte per jaar aan hernieuwbare energie opgewekt. Met een beetje ambitie zouden we het ‘Plus’-label kunnen bereiken. We moeten hiervoor nog inzetten op bijkomende productie van hernieuwbare energie.
De energiebehoefte van het gebouw ligt iets lager dan het maximum van 45 kWh/m²geconditioneerde vloeroppervlakte per jaar. Dankzij de variabele criteria hoeven maar 56 kWh/m²geprojecteerde grondoppervlakte.jaar aan hernieuwbare energie op te wekken in plaats van 60. We starten met tweemaal negen PV-panelen op het dak te plaatsen. Negen panelen op elke zijde van het dak, met elk een vermogen van 270 Wp.
Na berekening, zien we dat via deze ingreep het Plus-label kan worden gehaald.
Het bleek na berekening voor deze woning overigens niet haalbaar om het Plus-label te halen wanneer de warmtepomp door een gascondensatieketel werd vervangen.
Naar Premium?
Is het mogelijk om ook de stap te zetten naar het Premium-label? In dit geval hoeven we niets aan bv. de gebouwschil te veranderen om de hernieuwbare primaire energiebehoefte te verlagen. De grafiek leert ons dat we nog steeds binnen de marges vallen van het Premium-label. Door nog extra in te zetten op de productie van hernieuwbare energie zou het moeten lukken. De enige beperking is in dit geval een mogelijk gebrek aan ruimte op het dak. We leggen het dak helemaal vol met 42 krachtige PV-panelen van 330 Wp. De overblijvende ruimte vullen we nog op met 12 kleine panelen van 125 Wp.
Met deze ingreep halen we het Premium-label!
Conclusie
Met toevoeging van PV-panelen kan het Plus-label vrij makkelijk behaald worden. Om het Premium-label te halen lijkt het in dit geval aangewezen het dak te ontwerpen als een volledig PV-dak (eventueel met BIPV).
Meer lezen?
- Nieuwe labels energieneutraal bouwen toegelicht
- Wat is primaire hernieuwbare energie
- Waarom gebruiken we geprojecteerde grondoppervlakte?
Meer info?
Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie over de nieuwe labels? Contacteer ons! We helpen je graag verder.
Contact: info@pixii.be