Pixii doet in opdracht van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) de trajectbegeleiding van negentien passiefscholen. Leielandscholen campus Sint-Niklaas en CVO De Verdieping sleepten onlangs hun passiefbouwcertificaat in de wacht: gezonde binnenlucht, veel daglicht, aangepaste temperaturen en akoestiek… zorgen voor een prettige en veilige leeromgeving. Ook elders beseft men dat maximaal isoleren en luchtdicht bouwen niet alleen de ecologische voetafdruk en energiefactuur fors doen dalen, maar vooral het comfort zienderogen doen toenemen.
Leielandscholen campus Sint-Niklaas Gemeente Zwevegem (intussen RHIZO-college Zwevegem) stapte mee in het pilootproject ‘Passiefscholen’ van de Vlaamse overheid. In april 2013 opende de school de nieuwe, ‘groene’ vleugel die driekwart minder energie verbruikt dan een klassiek schoolgebouw. Dit jaar reikte Passiefhuis-Platform het passiefhuiscertificaat uit. Dit gebouw van zo’n 1.500 vierkante meter huisvest vier klaslokalen, drie labo’s, burelen en een studiezaal en is ook de eerste passiefschool in Vlaanderen met een groendak. “Hier zijn we best trots op”, zegt Geert Dewitte, directeur infrastructuur en IT van scholengroep RHIZO. “Pixii heeft de juiste knowhow en was een belangrijke partner bij de optimalisatie van het ontwerp, het coachen van het bouwteam, het opvolgen van de werken en de controle van de PHPP-berekeningen voor het afleveren van het certificaat. Een mooi extraatje is ook dat onze leerlingen nu weten wat passiefbouw is en hier later rekening mee kunnen houden als ze zelf gaan bouwen.”
Broertjes en zusjes
Een ander schoolvoorbeeld prijkt in Heusden-Zolder: het gemeentebestuur renoveerde er het geklasseerde ophaalmachinegebouw op het oude mijnterrein, waar het een herbestemming kreeg als multifunctioneel pand met o.m. de passiefschool De Verdieping, een centrum voor volwassenenonderwijs, dat gefinancierd werd door de gemeente en AGIOn. De opdrachtgevers streefden naar maximaal gebruik van duurzame materialen en technieken. Xtratherm leverde isolatie, o.m. Isoproc deed luchtdichtheidstesten, Kingspan verstrekte dakelementen en BlueKit de luchtdichte veiligheidskit op de liftschacht. Vijf andere passiefscholen die trajectbegeleiding krijgen van Pixii, zitten in de eindfase. Het gaat om: Cenflumarin - KTA Zwijndrecht, Stedelijke Bouwvakschool Dilsen, Basisschool Don Bosco Groot-Bijgaarden, Vrije Basisschool Gijzelbrechtegem (Anzegem) en Leefschool ’t Zandhofje (Zandhoven).
Passiefpareltjes
Tal van andere grote passiefbouwprojecten, waarvoor Pixii de Trajectbegeleiding op zich neemt, staan in de steigers: de Europatoren in Brussel en de provincietoren in Antwerpen, twee passieve hoogbouwen, de sporthal Dijksteen in Sint-Katelijne-Waver en de Sint-Bernadetteschool Gent die wordt uitgebreid met een passieve vleugel. Begin 2016 start de bouw van Mundo-A aan de rooilijn van het voorplein van EcoHuis Antwerpen. De Cadix D2 is het eerste grootschalige bouwproject waarbij 84 moderne appartementen in de hippe Cadixwijk in Antwerpen op gebouwniveau gecertificeerd zullen worden. In dezelfde wijk wordt ook nog een tweede bouwblok van 22 appartementen als passiefbouw gerealiseerd.
Trajectbegeleiding en certificatie: een toegevoegde waarde?
“Tijdens de Trajectbeleiding staat Pixii de betrokken partijen bij met technische expertise en advies op het juiste moment doorheen het bouwproces. De weg ernaar toe is nog belangrijker dan het eindresultaat”, weet ingenieur Stefan Van Loon, technisch adviseur bij Pixii. “Onze specifieke begeleiding zorgt ervoor dat alle betrokken partijen – bouwheer, architect, studiebureau en aannemer – er voordeel uit halen. De bouwheer geniet de grootste kans op een succesvol, certificeerbaar eindresultaat. De opdrachtnemer reduceert sterk de inherente risico’s verbonden aan resultaatsverbintenissen. En de juiste kennis op het juiste moment zorgt voor een kostenefficiënt en kwalitatief bouwproces.”
Meer info over trajectbegeleiding vind je hier.