Project Kalkhennep_VL op Dag van de Wetenschap

19 dec 2019 - 10:16

Het onderzoek naar kalkhennep, dat momenteel gevoerd wordt door de UHasselt, het WTCB en Pixii, kreeg zijn plaats op een stand langs de vele andere wetenschapstoepassingen. Met voorbeeldwanden, kijkboxen, een uitgebreide technische beschrijving van het materiaal of een beknopte basistoelichting hebben veel bezoekers kunnen kennismaken met kalkhennep.

De kleinsten konden die dag met een voelbox en een kalkhenneppuzzel ontdekken dat een huis isoleren ook met een mengsel van kalk, hennep en water kan. Tot slot werd in de namiddag plaats gemaakt voor een praktische demonstratie van het materiaal. De geïnteresseerde bezoekers konden zien hoe een mix van ter plaatse bereide kalkhennep werd aangebracht in een houten frame met bekistingspanelen. Dit is een toepassing die veelvuldig voorkomt, naast geprefabriceerde kalkhennepblokken en -wanden.

De vele positieve reacties geven aan dat er absoluut interesse is voor dit in wezen eenvoudige bouwmateriaal. Het lopende onderzoek ‘VLAIO-TETRA-project Kalkhennep_VL: Ontwikkeling van ontwerp- en uitvoeringsondersteuning voor de toepassing van kalkhennep in de Vlaamse bouwsector' zal verder kunnen bijdragen tot een betere kennis en verspreiding van zijn specifieke eigenschappen en toepassingen.

Wil je meer weten over het project Kalkhennep_VL?
Contacteer: ilse.claes@uhasselt.be of naomi.neelen@uhasselt.be